Egyedi költemény

2022.03.14. 15:25

Megmentik a kalocsai temető különleges kincsét

Évek küzdelme után véget érhet a Petőfi Sándor egyedi megrendelésre írt soraival ellátott sírkő kálváriája. A köztemető szó szerint páratlan kincsét a helyi múzeum bicentenáriumi pályázata mentheti meg az enyészettől.

Gábor János

Az előtérben a Petőfi Sándor egyedi megrendelésre írt soraival ellátott sírkő. Fotó: Gábor János

Petőfi Sándor születésének jövőre esedékes 200. évfordulójára szeretné kialakítani a Viski Károly Múzeum azt az emlékhelyet, amelynek központi eleme egy bizonyos Szabó Ferencz hányattatott sorsú sírköve lenne. A köztemető fősétánya mellett, a ravatalozóval szemben elhelyezkedő vörösmárvány kőkeresztet az teszi különlegessé, hogy a rávésett rövid költeményt minden bizonnyal a néhai földbirtokos és kereskedő családja rendelte Petőfitől. 

Romsics Imre múzeumigazgató érdeklődésünkre megerősítette: bár hivatalos értesítést még nem kapott róla, a múlt héten tudomására jutott, hogy a 2023-as évforduló kapcsán kiírt pályázatok egyikén jelentősebb összeget sikerült elnyerniük a sírkő megmentésére.

Ha az ügymenet rendben folytatódik – amit őszintén remél –, Petőfi Sándor 200. születési évfordulójáig megtörténhet az egyre leromlottabb állapotú sírkő kiemelése, restaurálása és kiállítása. A tervek szerint nem a köztemetőben, hanem a Viski Károly Múzeum udvarán építenek köré állandó kegyhelyet, ahol utána különböző ’48-as megemlékezéseket is lehet majd tartani. 

Az átlagos sírfeliratokhoz képest szokatlanul erős vers eleve művészre utal, de máig kevesen tudják, hogy maga a forradalmi költő szerezte, miután a kalocsai özvegy és a lánya személyesen kereste fel, hogy némi anyagi ellentételezés fejében írjon pár sort az elhunytról. 
Bár Petőfi és a család vélhetően 1848 augusztusában történt találkozása, valamint a felkérés körülményei kapcsán csak feltételezések vannak, azt bizonyítani is sikerült, hogy az egyedülálló művet valóban ő írta, és a vagyonos család azért akarta megnyerni a feladatra, mert a vadászbalesetben 51 évesen elhunyt Szabó Ferencz rajongott a forradalom kezdetén országosan is ismertté vált poétáért. A mű eredetiségét alapos helytörténeti kutatás és a Kalocsai Települési Értéktár is igazolta, míg magát a barokk stílusú sírkövet védetté nyilvánította a Múzeumok és Műemlékek Országos Központja. 

Romsics Imre elárulta: 

a sírkő megmentéséért százszázalékos intenzitású múzeumi pályázaton indultak, és négymillió forintot igényeltek rá.

 Úgy tudja, hogy az elbírálás során a teljes összeg jóváhagyást nyert, de ezzel kapcsolatban óvatosan fogalmaz egészen addig, amíg kézhez nem kapja a hivatalos végzést. Megjegyezte: a tender megvalósításával szó szerint évszázados küzdelem érhet véget, hiszen a kőkereszt megóvását még Timár Kálmán kalocsai származású egyetemi tanár kezdte el szorgalmazni, az I. világháború utáni években.

Nem az eredeti helyén áll a sírkő

A kőről tudni lehet, hogy nem az eredeti helyén áll, hiszen a fősétány évtizedekkel ezelőtti építése során elmozdították, és már nem tudni, hogy kinek a közbenjárására maradt meg, viszont végképp itt az ideje, hogy szakszerű mentést, majd végleges kiállítóhelyet kapjon. A hivatalos ügyintézés várhatóan gyors lesz, hiszen a többszöri elmozdítás miatt emberi maradványok már nincsenek a sírban, így kegyeleti eljárásra sem lesz szükség, pláne annak ismeretében, hogy a kutatások során nem találtak az elhunythoz kötődő, ma is élő leszármazottakat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!