Galériával

2022.03.15. 16:18

Kiskunfélegyháza is csatlakozott a Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatához

Kedden Kiskunfélegyházán is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Háromnapos programsorozattal emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójára Kiskunfélegyházán. A megemlékezés központi eseménye a keddi városi ünnepség volt, ami a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar toborzójával kezdődött a Petőfi téren, majd Csányi József, polgármester mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, a romantikus köntösbe burkolt főszereplők tisztán ragyognak elő tudatunk mélyéről, jelezve, hogy a hősök, a jót akarók, a tiszta lelkületűek – bár később elbuktak – mégis állócsillagként ragyognak történelmünk egén. Példaként állnak előttünk, emléküket nem engedhetjük besározni, elhomályosítani, különösen most, amikor a hagyományos értékek recsegnek, ropognak, a szabadosság hullámai mindent elborítanak, a kapaszkodóinkat el akarják orozni és hamis próféták hirdetik az igét – büntetlenül. 

Most kell nagyon, de nagyon erősen ragaszkodnunk hőseinkhez, példaképeinkhez, múltunkhoz. 

A városvezető ünnepi gondolatai után a Széljáró Balladás együttes megzenésített Petőfi verseket adott elő. Gombás Bende és a Móra Ferenc Gimnázium tanulói pedig elszavalták a Nemzeti dalt.

Forrás: Vajda Piroska

A városi ünnepségen jelentették be, hogy Kiskunfélegyháza is csatlakozott a Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatához, amit az országos közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet hívott életre. A költőfejedelem születésének 200. évfordulója apropóján a Petőfi Klubokban számos közösségépítő programmal, rendezvénnyel, valamint színvonalas kulturális eseménnyel várják az érdeklődőket, így Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Művelődési Központban is.

A megemlékezés koszorúzással zárult.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!