Tisztelgés

2022.03.14. 14:28

Kiállítással emlékeztek Zsigray Julianna írónőre Halason

A Szilády Áron Társaság a Martonosi Pál Városi Könyvtárral közösen szervezett emlékkiállítást és előadást a Halasi Téka eseménysorozat keretében a három és fél évtizede elhunyt Zsigray Julianna írónőre emlékezve.

Pozsgai Ákos

A Halasi Téka eseménysorozat keretében emlékeztek a három és fél évtizede elhunyt Zsigray Juliannára. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A Törökszentmiklóson született Zsigray Julianna élete utolsó részét Kiskunhalason töltötte, itt is hunyt el 1987-ben. Az írónő a harmincas években ért népszerűsége tetőpontjára az 1931-ben megjelent Szűts Mara házassága című kötetével, amely a társasági műveltség egyik pillérének számított, és hatalmas sikert hozott neki a két világháború között, idézte fel Zsigray Julianna életútját Csőke Tibor helytörténet-kutató, aki emlékeztetett arra, hogy a felszabadulás utáni időkben készült zenészportérit ma is rengetegen olvassák. A regényből film is született Simor Erzsi és Kürthy György főszereplésével. A Tóparti látomás című alkotásában pedig a kor legendás színészei játszottak: Tolnay Klári és Jávor Pál. 

Álmok című novellája megjelent a Nyugat folyóiratban, de publikált később az Új Időkben is, ahol egy pályázatot is nyert, ezután költözött Budapestre. Harminc kötete jelent meg, köztük a Sugár úti palota, 1957; a Tékozló élet (1963), amelynek a magyar hegedűvirtuóz, Reményi Ede hányatott életéről szóló nyersanyaga kiváló alkalom volt az írónőnek, hogy kamatoztassa képzelőerejét. 

Az emlékesten Palásti Károly, a Szilády Áron Református Gimnázium tanára és diákok olvastak fel részleteket az írónő műveiből. Az előadás mellett emlékkiállítás is nyílt a könyvtárban, ahol Zsigray Julianna műveit mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!