Galériával

2022.03.12. 06:55

Halasra érkezett a 30 éve szabadon című vándorkiállítás

Újabb ötven magyar város érintésével folytatódik a Terror Háza Múzeum 30 éve szabadon elnevezésű vándorkiállítása, amely az újraindulást követően Kiskunhalasra érkezett. A tárlat kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig. A történelmi tablók a kiskunhalasi Közösségek Házában nézhetők meg március 19-ig.

Pozsgai Ákos

A Terror Háza Múzeum tablókiállítása a Közösségek Házában tekinthető meg Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A Terror Háza Múzeum 2019. június 16-án, Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 30. évfordulóján nyitotta meg utcai tablókiállítását. A tárlat 2020 végéig 7 európai és 35 magyarországi helyszínen járt, és több mint 100 ezer látogatója volt, a látogatók száma az elmúlt hónapokban tovább növekedett.

A kiállítás öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig, végigsorolva azokat az eseményeket, amelyek megváltoztatták a kontinens és a világ történelmét. 

A tizenhárom tabló idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg azt a rendszert, amely egészen 1989–90-es összeomlásáig megfosztotta a magyarokat szabadságuktól.

A tablókiállítás bemutatja az első közös sikert: az 1991-es évet, amikor Magyarország és a visegrádi négyek szövetséget kötöttek közös érdekeik képviseletére; 1999-et, amikor Magyarország tagja lett a NATO-nak, majd 2004-et, amikor az ország csatlakozott az Európai Unióhoz.

A kiállítás kiemelt hangsúlyt helyez arra, hogy harminc éve szabadon élhet a magyar társadalom, szabadon utazhat, szabadon szavazhat, szabadon választhatja meg, hogy milyen iskolába szeretne járni, illetve a magántulajdonát is megtarthatja, míg ezzel szemben a 89-90 előtti időszakban ezek nem voltak jellemzők a hétköznapokra emelte ki Farkas Sebestyén Lőrinc a Terror Háza Múzeum kutató történésze a tárlat megnyitóján, aki szerint a tárlat legfőképp azoknak szól, akik 1989-90 után születtek, vagy még nagyon fiatalok voltak akkor és nem értették meg, nem látták át az akkori történéseket, hétköznapokat, gyerekfejjel élték meg azt az időszakot. Szerinte fontos, hogy tudják értékelni azt, hogy igazából a mindennapjaik mennyivel szabadabbak, mint a rendszerváltás előtti időszakban volt.

Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy köszönettel tartozunk őseinknek, akik kivívták Magyarország szabadságát. 

Ugyanakkor rámutatott, hogy a mai szabadság utáni vágyakozás, időnként átcsap szabatosságba, ami nem jó irány sem az egyén, sem a társadalom számára. Szerinte napjainkban is sok támadás éri hazánkat, számtalan feszültséggel kell megküzdenie, a konfliktusok kezelése, valamint a megoldások keresése nem könnyű feladat.

A tablókiállítás bemutatja az első közös sikert: az 1991-es évet, amikor Magyarország és a visegrádi négyek szövetséget kötöttek közös érdekeik képviseletére; 1999-et, amikor Magyarország tagja lett a NATO-nak, majd 2004-et, amikor az ország csatlakozott az Európai Unióhoz.

A kiállítás főkurátora Schmidt Mária történész, a 30 éve szabadon emlékév kormánybiztosa. Kurátorai Tallai Gábor író, tanár, a Terror Háza Múzeum programigazgatója és Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. A vándorkiállítás további helyszínei lesznek a környéken Kiskőrös, Kiskunfélegyháza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!