Galériával

2022.03.31. 12:36

Gyermekrajzokból nyílt kiállítás Nagykőrösön

Arany László meséinek alakjai elevenedtek meg a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Aranyos Gyermekrajzpályázatán, melynek kedd este volt az eredményhirdetése a kulturális Központ Rácz József Galériájában.

Horváth Péter

Mindenki kapott emléklapot. Fotó: Bús Csaba

A pályázatra több mint 200 pályamű érkezett az elsős és negyedikes, zömében helyi oktatási intézmények gyermekeitől, de volt, aki Pécsről nevezett a versenyre. Az eredményhirdetés egyben kiállításmegnyitó is volt, hiszen a galéria falait április 13-ig díszíti az összes beérkezett alkotás. A Műveket Sári Zoltán és Németh József Pál képzőművészek zsűrizték.


Juhász Nándor igazgató köszöntőjében elmondta, hogy a pályázat kiírását többszörös szándék motiválta. Először is a nemzeti hagyományok ápolása, tisztelgés a múlt nagyjai előtt. Hangsúlyozta, hogy ha Arany László körülnézne a galériában és látná, hogy miként elevenedtek meg alakjai a gyermekek lelkében, bizonyára igen büszke lenne. Arany László mesegyűjteménye, az Aranyszakállú ember 160 évvel ezelőtt jelent meg, így az évforduló is kiváló alkalmat jelent a kiállítással való főhajtásra.

A kiírók figyelembe vették, hogy szinte minden korosztály információáradatban tölti napjait, így az a veszély leselkedik rájuk, hogy vizuális képzeletük fejlődése hátrányt szenved. Azonban az olvasás és az alkotás fellobbantja a fantáziát, fejleszti a kifejezőkészséget, összességében pedig a személyiséget, ezt is szolgálta a pályázat. Az igazgató megjegyezte: a több mint 200 beérkezett alkotás arról árulkodik, hogy a gyerekek szeretnek klasszikus mesét olvasni és van ihletük az alkotásra.
Juhász Nándor elmondta, hogy várhatóan év végére elkészül egy kiadvány Arany Lászlóról, melynek illusztrációit a gyermekrajzok adják.Németh József Pál elárulta, hogy ítészként nem feltétlenül a legjobb technikával megalkotott műveket díjazták, hanem sokkal inkább azt figyelték, hogy miként érintette meg a mese a gyermekek lelkét, az adott műben felfedezhető-e a katarzis.


A díjátadón Juhász Nándor kihangsúlyozta, hogy minden gyermek győztes, hiszen átélte az alkotás gyönyörét, és mindenki emléklapot kapott. Az első osztályosok közül első helyezett lett Vostyár Barbara, a másodikosok győztese Lencsés Balázs, mindketten az Arany János Református Általános Iskola és Óvoda diákjai. A harmadikosok között a pécsi Jóvér Emma, míg a negyedikes pályázók közül Sutyinszki Csaba, a Nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulója bizonyult a legjobbnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!