Galériával

2022.03.09. 20:30

Emléknappal tisztelegtek Kiskunfélegyháza híres festője előtt

Holló László, Kossuth- és Munkácsy díjas festőművészre, a város díszpolgárára emlékeztek születésének 135. évfordulóján szülővárosában.

Vajda Piroska

Holló László, Kossuth- és Munkácsy díjas festőművészre emlékeztek. Fotó: Vajda Piroska

A hétfői emléknapon több helyszínen, így a művész egykori iskolájában, a Móra Ferenc Gimnáziumban, a Petőfi téri Holló-szobornál és a Korona utcai szülői háznál tartottak megemlékezést. Az esemény a Kiskun Múzeum Holló László termében zárult, ahol Rosta Ferenc, alpolgármester idézte fel a díszpolgár életét, munkásságát. Bizakodva jegyezte meg: – Két dolog maradt, ami talán biztató lehet a jövőre nézve. Az egyik a nevét viselő, kitüntetett képzőművész kör, amely már 60 esztendőt is megért, s reméljük töretlen a szerveződése, mert hogy mindig lesznek tehetséges fiatalok, akik szeretnek alkotni, rajzolni, festeni.

A másik a Holló László-díj, melyet Laci bácsi özvegye Maksa Olga és fogadott unokája dr. Ujvári Zoltán professzor hívott életre nagy festőnk kultuszának ébren tartására. Szerencsénkre félegyházi polgárok, művészek, művészettel foglalkozók is részesülhettek a megtisztelő elismerésben. Ma már Kiskunfélegyháza gondozza és adományozza két évenként ezt a díjat, elsősorban a Hollói hagyományok ápolásáért ítélik oda – részletezte az alpolgármester. Hozzátette: Holló László az egyetlen jelentős alakja Félegyházának, aki végleg hazajött. Itt nyugszik a Felső-temetőben. 

Sírját tavaly hoztuk rendbe. De néha olykor-olykor a szerencse is rásegít az emlékezésre. Maksa Olga asszony távoli rokona a minap a Kiskun Múzeumnak ajándékozta Laci bácsi egyik festő állványát, mely itt látható körünkben. Ma három település ápolja Holló László emlékét: Kiskunfélegyháza, Tiszadada és Debrecen – zárta beszédét Rosta Ferenc.

A múzeumi megemlékezés keretében mutatták be Vereb István zeneszerző az évfordulóra készült lemezét, amely filmzenei elemekre épülve, tematikusan dolgozza fel Holló László életét születésétől a haláláig. Az esemény zárásaként pedig megkóstolhatták a vendégek azt a csemegedesszertet, amely szintén az évfordulóra készült. A Holló Kockát Kovács János cukrászmester és társa, Molnár Tamás alkották meg. Kovács János az emléknapon elmondta, egy tradicionális desszertet próbáltak megalkotni, amely békeidők ízvilágát tükrözi. A téli estékre való desszert sok cukor, sok csokoládé, mandula, aszalt szilva felhasználásával készült. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!