Galériával/Videóval

2022.03.15. 18:00

Életre kelt a történelem a kecskeméti Nyíri-erdőben

A hagyományoknak megfelelően idén sem maradt el a látványos csatajelenet március 15-én, a Nyíri-erdőben tartott múltidéző-tavaszváró ünnepségen. A Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesület puskaropogástól és ágyúdörgéstől hangos bemutatóját több százan kísérték figyelemmel.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

Nyitray András, a Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány kuratóriumi elnökének megnyitója után Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntőt. 
 

– Ötven éves hagyománya van annak, hogy itt, a Nyíri-erdőben idézzük fel ennek a hősies másfél évnek a történetét. Nem véletlen ez, hiszen a magyar erdők kultúrtörténetünk, nemzeti emlékezetünk fontos helyszínei. Hagyományainkban a fák az életet jelképezik, kapcsolatot teremtenek az égi, a földi világ között. Ezek a fák napjainkban minél nagyobb védelemre, több gondoskodásra szorulnak a klímaváltozás miatt. Erdőgazdálkodásunk alapja a meglévő erdők megőrzése. Sikerrel haladunk ezen az úton, hiszen erdeink területe folyamatosan nő. Az elmúlt két évben jelentős lépést tettünk előre, az ország fásítási program keretében már több mint 43 ezer hektár erdő telepítésre pályáztak a magyar gazdák. Március 15-én a település fásítási program segítségével, szerte az országban fákat is ültettek a nemzeti ünnep alkalmából. A kormány a rendszerváltozás óta soha nem látott legnagyobb fásítási programot valósít meg. 

A tavaszi ültetésekkel együtt huszonnégy hónap alatt alatt összesen 36 ezer sor fát ültettünk el 1300 településen. 

A mai nap programja is bizonyítja, hogy a magyar erdészet munkájában egyesült a nemzeti emlékezet ápolásának igénye és a természet szeretete – fogalmazott beszédében az erdőkért felelős helyettes államtitkár, egyben méltatta a hagyomány elindítója, Szulyovszky László egykori kerületvezető erdész munkásságát. 

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő köszöntőjében az összefogás fontosságát, jelentőségét emelte ki. 
 

–  A márciusi ifjak szabadságvágyából egy nemzet született. Egy szabad, összetartó, lehetetlent nem ismerő nemzet, melynek mindannyian tagjai vagyunk. Erkölcsi kötelességünk, hogy nap, nap után egymásba kapaszkodjunk és megvédjük, éltessük a magyar szabadságot. Most rajtunk a sor, hiszen gyülekeznek egünkön a viharfelhők. Kívülről és sajnos belülről is támadják szabadságunkat. Éket vernek közénk, megbontják a társadalom szövetét, fel akarják bomlasztani a családokat, meg akarják vonni tőlünk a jogot, hogy büszkén vállaljuk magyarságunkat. Végül és nem utolsósorban bele akarnak rángatni egy háborúba. Egy olyan háborúba, amelyből jobb kimaradni, aminek hatásai ellen csak csak úgy tudunk védekezni, ha egy felelős kormány vezeti az országot, amely megőrzi Magyarország biztonságát. 

Forradalmár elődeink megmutatták, az összefogásban világrengető erő rejlik. Cselekedjünk az ő szellemiségük szerint ezekben a kihívásokkal teli időben.

Fogjunk össze és védjük meg azt, amit közösen létrehoztunk. Mutassuk meg mennyire fontosak értékeink, a család, a munka, az otthon, a keresztény kultúra és a béke – emelt ki a beszédében a politikus.
 

A rendezvényen a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Móricz Zsigmond Általános Iskolájának diákjai adtak műsort, zenélt a Kecskeméti Városi Fúvószenekar, Pomsár-Bimbó Brigitta énekelt, verset mondott Futsek Soma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!