Készülődés

2022.02.01. 11:25

Szervezik már a nagyszabású szeptemberi Kalocsai Paprikafesztivált

Máris szervezi a szeptember második hétvégéjén esedékes paprikafesztivált a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIK). Az önkormányzati cég 20 millió forint előleget kért a várostól, főleg fellépő művészek lefoglalására.

Gábor János

Zsikó Zoltán elmondta, hogy két nagy zenekar lekötését is szeretnék finanszírozni a pénzből

Forrás: Gábor János

A KIK egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen zenekarokat hív meg a Kalocsai Paprikafesztiválra, ám ahhoz, hogy az ország élvonalbeli csapataiból kettőt is megszerezzen, már most szerződést kell kötni, illetve átutalni a gázsi egy részét. 

Ezt a legutóbb tartott képviselő-testületi ülésen dr. Vin­cze András városatya firtatására árulta el az ügyvezető igazgató. Zsikó Zoltán kifejtette: a húszmilliós támogatási előleg konkrét célját azért nem jelölték meg a kérvényben – így az előterjesztésben sem szerepelt –, mert kisebb együttesek és művészek, valamint két nagy zenekar lekötését szeretnék finanszírozni belőle, és a város kérésére ezeket a neveket egyelőre nem oszthatják meg. Ezeken felül olyan idei feladatok anyagköltségeihez is szükségük van normatívára, mint az Újévi operettgála. Illetve több szabadtéri rendezvény, nemzeti ünnep és emléknap, könyvtári program, vagy épp a színházi évad. 

Az ügyvezető összehasonlításképpen elmondta: tavaly 148 millió forint pályázati forrásból valósítottak meg városi programokat, és ehhez a nagyságrendhez képest nem nagy a most igényelt összeg. 

Hozzáfűzte: teljes egészében a város kulturális életére fogják fordítani a pénzt, és tételesen el is számolnak vele, tehát a kifizetés lényegében a cég hivatalos megbízása az önkormányzat részéről arra, hogy megkezdheti a 2022-es rendezvényekkel kapcsolatos teendőket. Dr. Filvig Géza polgármester a képviselőknek címezve megjegyezte: a pénzt nem a havi folyósításokon felül kéri a KIK, hanem az üzleti tervében szereplő támogatás részeként, ugyanakkor előlegben. 

A városvezető hírportálunk külön megkeresésére elárulta: a Kalocsai Paprikafesztivál helyett tavaly szervezett, kisebb léptékű Paprika Piknik már tartalmazott olyan programelemeket, amelyek a nagyobb rendezvények felé mutatnak, de néhányat – például a nívós főzőversenyt – ellehetetlenített a pandémia. 

Idén várhatóan sor kerülhet a régóta tervezett, országos színvonalú gasztronómiai fesztiválra, amiben nagyobb szerep jut a város hungarikumainak és népművészetének. 

Aláhúzta: mivel a 2021-es év bizonytalanságaival ellentétben idén szabadabban tarthatóak rendezvények, nagyobb a verseny a fellépőkért, így nem lehet várni a költségvetés márciusi elfogadására azzal, hogy a KIK-nek biztosítsák a szükséges finanszírozást. 

Filvig Géza rámutatott, hogy pályázati forrásokról egyelőre nem lehet biztosat tudni, de nagyon reméli, hogy a cég 2022-ben is képes lesz tenderekkel lefedni a szervezés költségeit – akár részben, akár egészben. 

Előleg nélkül mindezek ellenére sem tudják elkezdeni a munkát, és ebben ő nem lát semmi rendkívülit, lévén korábban – amikor a közművelődési feladatokat még intézményi formában látta el a város – nem nagyon fordult elő olyan, hogy az önkormányzatnak ne kellett volna zsebbe nyúlnia, például a paprikafesztivál miatt. 

A maga részéről egyébként bizonyos hibák ellenére (például egy elírást tartalmazó programfüzet kiadása) elégedett a KIK munkájával, és továbbra is hatékonynak tartja, hogy 2020 vége óta nonprofit vállalati formában, pluszban vállalt feladatkörökkel működik tovább a város kulturális intézménye. Ezt azokra a kritikákra reagálva tette hozzá, amelyek vitatták tavaly a cég egyes költéseinek indokoltságát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!