Galériával

2022.02.07. 09:29

Szent Balázs-napot ünnepeltek Baján

A hagyományokhoz híven idén is megtartották a Szent Balázs-napokat az egykori püspök és vértanúról elnevezett bajai általános iskolában.

Márton Anna

Pénteken a Szent József templomban celebrált misét dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Fotó: Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A több napon át tartó programsorozat folyamán sportversenyeken, játékos vetélkedőkön vehettek részt a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda  tanulói. A rendezvény fő napján, február 4-én, péntek délelőtt a Szent József templomban celebrált misét dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Emlékeztetett  a Balázs-járás régi szokására, amely abból az időkből származik, amikor az iskoláztatás még nem volt kötelező, és a tanító sem kapott állandó munkabért. Ebben az  időszakban az iskolások énekelve járták be a falut, élelmiszert gyűjtöttek, amellyel meghálálták tanítójuk nevelését. A misét követően a torok egészségének védelmében mondott Balázs-áldást az érsek.

Az ünnepség ezt követően a Szent Balázs Katolikus Általános Iskolában folytatódott. Bíró Györgyi Anna intézményvezető köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a szülők és nevelők legfőbb feladata, hogy a mai értékvesztett világban ne hagyják eltévelyedni a gyermekeket. 

Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője a tanároknak és a diákoknak megköszönte az értékteremtő munkát, majd hozzátette, hogy az iskola közelmúltbeli felújításával sikerült jobb körülményeket biztosítani mindannyiuknak. A diákok ünnepi műsort mutattak be a vendégeknek, majd ezt követően Bíró Györgyi Anna a tanintézmény nevében egy Sipos Lóránd festőművész által festett képet ajándékozott dr. Bábel Balázs érseknek, amely a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházat és a felújított Szentháromság teret ábrázolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!