Kecskemét

2022.02.04. 18:31

Mosodában elevenedik meg a János vitéz a Ciróka Bábszínház előadásában

Újabb produkció olvasópróbáját tartották meg a kecskeméti Ciróka Bábszínházban, ezúttal online formában. Hamarosan műsorra tűzik a János vitézt, amelyet a Petőfi-emlékév kapcsán, a bábszínház felkérésére Vidovszky György rendező állít színpadra, egészen különleges koncepcióban.

Hraskó István

Fotó: Mátravölgyi Ákos

Az eredeti szöveg mennyiségét a rendező Tóth Réka Ágnes dramaturggal, a színpadi gondolkodás szempontjai szerint ugyan csökkentette, a mű fő vezérfonalait azonban tisztelettel kezelte, hiszen az eredeti üzenetek ma is ugyanolyan érvényesek, mint 1844-ben.

- Egyáltalán nem abban gondolkodtam, hogy egy sokadik, “klasszikus", ha úgy tetszik, sematikus János vitéz-feldolgozást készítsek. A fókuszt inkább arra helyezem, hogy a gyerekek fejében, képzeletében szülessen meg a történet a szöveg erejének köszönhetően. 

Petőfi Sándor gyönyörű soraival a legtöbb gyerek-nézőnek ez lesz az első találkozása. 

Szeretném, hogy ez játékos legyen, és úgy emlékezzenek az elhangzott verssorokra, mint egy fiatal, friss költő alkotására. Hiszen bár stílusában régies, de gondolkodásában rendkívül modern történet a János Vitéz. A mai gyerekek számára talán az lehet a két legfontosabb üzenete, hogy az élet legfontosabb vezérlőelve a szeretet, illetve hogy a tetteink következményeit vállalnunk kell, ahogy Kukorica Jancsi is tette, amikor elveszítette a nyájat. Lehet, hogy az élet sok lemondással jár, de fontos, hogy ne sumákolással teljen – mondta Vidovszky György rendező.

A játék helyszínül a képzeletbeli “Petőfi utcai Iluska mosoda” szolgál majd. Több tucat mosógép alkotja majd a díszletet, amelyet színpadi trükkökkel (fénytechnika, kellékek elhelyezése) fognak kihasználni. A terveket Mátravölgyi Ákos készítette, aki egyedi ötletekkel állt elő.

Az előadásban néhány megzenésített Petőfi-vers részlet is elhangzik majd, amelyek nem csak az elbeszélést színesítik, hanem segítik az azonosulást is. 

A zeneszerző, Monori András már megkezdte a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar három zenészével a munkát. Ők a próbafolyamat utolsó fázisában kapcsolódnak be a színpadi próbákba. Az előadás mozgástervezője Gyevi-Bíró Eszter.

Vidovszky György elmondta még, hogy a színészek közül Szörényi Júliával és Bárnai Péterrel már volt közös munkája, és kíváncsian várja, milyen lesz együtt dolgozni Kőmíves Csongorral, a Ciróka társulatának friss tagjával és Horgas Ráchellel, aki az SZFE végzős bábszínész hallgatójaként szerepel majd az előadásban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!