Petőfi Sándor

2022.02.15. 06:55

Készülnek az emlékévre a szállásiak is

Gőzerővel készül a Petőfi-emlékévre a szabadszállási önkormányzat.

Gulyás Sándor

Fotó: Illusztráció/Pozsgai Ákos

Fotó:

A város közös pályázatot nyújt be a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattal és számos településsel közösen a Bács-Kiskun Megyei Talpra Magyar! program keretében, annak reményében, hogy méltó emléket tudjanak állítani a lánglelkű költőnek Szabadszálláson.

– A Felső-Kiskunságban négy település, Kunszentmiklós, Dunavecse, Szalkszentmárton és városunk köthető Petőfi Sándorhoz. A költő tizenhat esztendős koráig volt szabadszállási lakos, itt nevelkedett. Bárhol is járt iskolába, a nyári vakációt szüleinél töltötte. Szabadszállás Petőfi otthona volt, ennek okán kötelességünk, hogy méltóképpen kivegyük a részünket a Petőfi-emlékévekből – fogalmazott Darabos József polgármester. 

A tervezett programok között szerepelnek különböző túrák és a Petőfi-kultusz ápolása a természetjárás segítségével, illetve a Petőfi-rokonok találkozójának megszervezése. 

– Szabadszálláson ma is él Petőfi-leszármazott, és egy Petőfi-­relikviát is őriz településünk. Záros határidőn belül QR-kód segítségével lesznek végigkövethetőek a szabadszállási Petőfi-­emlékek, mint például a csintovai csárda, a szülők helyi református templomban őrzött házasságlevele. 

Kidolgozás alatt van a költő családját, életét és munkásságát bemutató honlap is. 

Petőfi munkásságára, költészetére építve szeretnénk bemutatni az érintett települések nevezetességeit és látnivalóit, így a belföldi turizmust is erősíteni lehet. A Petőfi Otthonában előadás-sorozat számos érdekességet tartogat. A költő más-más szempontból való bemutatása mélyíti a Petőfi Sándorról meglévő ismereteket, így hozzájárul a helyi kötődés megerősödéséhez – sorolta a terveket Darabos József. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!