Galériával

2022.02.02. 17:24

A kecskeméti hímzőmesterre emlékeztek tisztelői

Sok évtizedes értékmegőrző munkássága, példaértékű embersége tette feledhetetlenné dr. Varga Ferencné Kulik Ilona hímzőmestert, aki pontosan 100 évvel ezelőtt született. A nagyrabecsült népi iparművész két évvel ezelőtt hunyt el. Kedden délután tisztelői, tanítványai és hímzőtársai emlékeztek meg róla a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Varga Ferencé Kulik Ilona a viseleteken megjelenő motívumokat mentette át futókra és terítőkre

Forrás: Bús Csaba

Dr. Varga Ferencné Kulik Ilona évtizedeken át vezette a Díszítőművész Szakkört a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. Alkotásaiból számos darab látható a gyűjteményben. A hímzőmester magas színvonalú munkája elismeréseként először a népi iparművész, majd a népművészet mestere címet nyerte el. Kutató munkájával közkincsé vált a hercegszántói, a hartai és kecskeméti subahímzés.

A viseleteken megjelenő motívumokat mentette át futókra, függönyökre és terítőkre.

Ilonka nénit sokan ismerték pedagógusként is. A keddi 100 éves megemlékezésen nagyon sok barát, hímzőtárs, tanítvány vett részt a családtagok mellett. Először a gyűjtemény vezetője, Kriskóné Dávid Mária köszöntötte a vendégeket, és szólt a 97 éves korában, 2019 decemberében elhunyt Ilonka néni életéről. 

Kulik Ilonka a békés megyei Endrődön született 1922. február 1-jén. Családjával később a Bács-Kiskun megyei Garára költöztek, majd már felnőtt dolgozó nőként 1950-ben került Kecskemétre. 1952-ben ő is alapító tagja volt a hímző szakkörnek, melyet 1987-től, évtizedeken át vezetett. Nemcsak vezette a csapatot, de a legaktívabb és legigényesebb hímzők egyike volt.

A szakkör még ma is működik a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, a stafétabotot méltó utódnak, Mucsi Jenőné Erzsikének adta át, aki idén ünnepli a 85. születésnapját. 

Ahogyan Ilonka néni vallotta, a hímző szakkört mindig is a szeretet, a barátság hatotta át, tartotta egyben. Két alapelve volt, amit mindenkivel betartatott: nincs politizálás, és ha valaki nincs jelen, arról rosszat nem lehet mondani. Hitvallását ma is betartják, ennek is köszönhető, hogy hét évtizede működik.

Ilonka néni fáradhatatlan lelkesedésének, odaadó munkájának köszönhetően a díszítőművész körbe olyanok is jártak, akik nemcsak a a hímzésért, hanem a jó közösségi légkörért is választották. Óriási közösségteremtő erővel bírt, sokakat motivált. Bárki bizalommal fordulhatott hozzá, többeknek volt pótanyja vagy pótnagymamája. Bölcsességével minden élethelyzetben tudott segítő kezet nyújtani, átlendíteni a nehézségeken. 

Kriskóné végül hozzátette: az idén 70 éves Díszítőművész Szakkör is képviselteti magát márciusban, a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon. Egyik kiváló tagja, Ilonka néni tanítványa, Fekete Erzsébet önálló kiállítást mutat be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!