Galériával

2022.01.24. 19:54

Varrott és horgolt munkákból nyílt tárlat a kiskunhalasi Csipkeházban

Felnőttek és gyermekek varrott, illetve horgolt alkotásaiból nyílt Halasi tűforgatók kézimunkái címmel kiállítás hétfőn, a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum Dékáni Árpád Galériájában.

Mester-Horváth Nikolett

Varrott és horgolt alkotásokat tekinthetnek meg az érdeklődők a kiskunhalasi Csipkeházban

Forrás: Mester-Horváth Nikolett

A helyi Tűforgatókör tagjainak, a Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola kézimunka szakkörének és a Dunaharaszti Bábcsoport diákjainak munkáit bemutató tárlat megnyitóján Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratórium elnöke köszöntötte elsőként a jelenlévőket. – Nemes cél, amikor arra törekszünk, hogy az értékeket továbbadjuk. Örömmel tapasztalom, hogy hazánkban egyre több hagyományőrző csoport működik, akik erősítik a magyar identitás megőrzését – fogalmazott. 

Fejes Józsefné, a kiállítást szervező Szivárvány Bábszínházi Alapítvány vezetője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a 2019-ben alapított Tűforgatókört nem csupán a tagok örömére hozták létre. – Szeretnénk, ha minél több fiatal megismerkedne a magyarság népművészetével, megtanulnák a varrott és horgolt kincsek elkészítésének technikáját.

A saját munka ugyanis értékesebb a boltban vásárolt bármilyen terméknél

– mondta Fejes Józsefné. 

Hozzátette még, nagy öröm számukra, hogy a Kiskunhalasi Kertvárosi Iskolában az idei tanévtől szakkörön tanulhatják a gyerekeket a varrás és horgolás technikáját. – Fantasztikus látni, milyen fogékonyak az alkotás iránt a diákok. A fiúk éppannyira, mint a lányok – mondta. 

Fejes Józsefné ismertette továbbá, hogy a tárlaton egyebek mellett horgolt csipke, valamint kalocsai, kelim, buzsáki és torockói hímzéssel készített munkák láthatók.

A kiállítást Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere nyitotta meg. Kiemelte, hogy különösen jó látni a kézzel, kreativitással és szorgalommal készített értékeket a 21. században, amikor úgy érezhetjük, minden egy gombnyomással elkészíthető. – A városvezetés nevében is hálámat fejezem ki Önök felé, amiért hidat építenek, mondhatni varrnak, a generációk között – hangsúlyozta az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!