Rózsa Sándor

2022.01.13. 07:00

Táncjátékkal készül a magyar kultúra napjára a félegyházi Padkaporos Táncegyüttes

A táncos fia­talok Rózsa Sándor elveszett kincse nyomába erednek. Hogy megtalálják-e, azt csak a január 21-én, pénteken, 18 órakor kezdődő előadásból tudhatja meg a közönség.

Vajda Piroska

A történetet közösen írták a szereplők, akik saját magukat alakítják a darabban

Forrás: Vajda Piroska

A táncjátékot a Móra Ferenc Művelődési Központban mutatják be a városi ünnepség zárásaként – tudtuk meg Kasztel Antaltól, a darab írójától és rendezőjétől, aki azt is elárulta, hogy a szereplők saját magukat alakítják a darabban, a történetet is közösen írták. Mégpedig arról az időszakról, amikor a világjárvány okán mindenki a négy fal közé szorult, így a megszokott táncpróbák, fellépések is elmaradtak. 

Az emberek elvesztették az érdeklődésüket a néptánc, a magyar kultúra iránt, nem hívják a csoportot sehová fellépni, ezért a Padkaporos Táncegyüttes vezetője be akarja zárni a Padkaporos házat. A gyerekek azonban lázasan tiltakoznak ellene. Ekkor jut eszükbe a Rózsa Sándor utolsó vonatrablásáról szóló történet, ami állítólag Kiskunfélegyháza közelében történt. Kitalálják, hogy megkeresik az akkor elveszett kincset és abból megmentik az együttest és a Padkaporos házat. 

A darabban szerepelnek a táncos gyerekek szülei, Gulyás László vándormuzsikus, és még Rónaszéki Gábor, a Sarlós Boldogasszony-templom plébánosa is. A fiatalok nemcsak a darab megírásában vettek részt, de a díszletek megtervezésében és elkészítésében is. 

Igazi csapatmunka volt – mesélt az előkészületekről Kasztel Antal, akitől azt is megtudtuk, hogy az előadás élő zenei kíséretét Patyi Zoltán és zenekara biztosítja. A táncjáték koreog­ráfusa Kátai Tibor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!