Kecskemét

2022.01.05. 16:58

Szovjet-módi: földbe ásták és betonba öntötték a teherautó motorját

Egy MAZ-200-as szovjet teherautó komplett motorját ásták ki – betonba ágyazva – Kecskemét-Homokbányán, a volt szovjet laktanya területén, a Boróka Lakópark építkezésén. Minderről Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológus munkatársa számolt be hírportálunknak.

Hraskó István

Fotó: Hajagos Csaba

A szakember elmondta, a Boróka Lakópark jelenlegi ütemének építkezése ott zajlik, ahol az egykori szovjet laktanya járműjavító műhelye is volt. Miután a szovjet csapatok 1991 nyarán elhagyták Kecskemétet, ez volt az első objektum, amit eldózeroltak. Viszont a föld mélye sok meglepetést rejtegethet, hiszen a szovjet csapatok a leselejtezésnek igen sajátos módját választották.

Fotó: Hajagos Csaba

A kivitelező munkatársai egy betonnal körülvett motort emeltek ki, melyről kiderült, hogy régen egy MAZ 200-as teherautót hajthatott. Ez akár katonák, akár harcászati eszközök szállítására is alkalmas volt, nagy fogyasztás és kis sebesség jellemezte, 225 literes tankkal volt ellátva. Hajagos Csabától megtudtuk, Minszkben gyártották, ez volt az első szovjet dízelmotoros tehergépjármű.

– Mikor elromlott, nem eladták, szétbontották, hivatalosan kivezették a nyilvántartásból, hanem egész egyszerűen elásták, majd betonnal körülöntötték, ily módon „archiválva” – nyilatkozta a muzeológus.

Fotó: Hajagos Csaba

A motort a múzeum nagykőrösi raktárába szállították, egyelőre ott fogják őrizni. Hajagos Csaba szerint elképzelhető, hogy egy jövőbeli kiállításra elegendő lelet is összejön majd Homokbányán, hiszen már eddig is elég sok tárgy előkerült a volt szovjet laktanyából, így például üvegek, kisebb harcászati eszközök, papírok, fotók is. És a néhai katonai zóna jó részének újbóli bépítés még csak ezután következik, érthető okokból tűzszerészeti felügyelet mellett, hiszen kiemelt kockázatú területről van szó. Hajagos Csaba bízik abban, hogy minél több érdekességre bukkannak,  természetesen a robbanóeszközöket leszámítva.

Fotó: Hajagos Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!