Zenész

2022.01.27. 15:40

Papp Róbert folytatja a kalocsai riportkötet írását

A kalocsai előadók után a környező falvak előadóit kezdte el felkeresni.

Gábor János

Papp Róbert (balról az első) az előző könyve premierjén. Fotó: Gábor János

Tágítja korábban húzott határait Papp Róbert zenész-tanár, aki többéves kutatómunkát követően tavaly jelentette meg Kalocsa könnyűzenei élete című könyvét. A város elmúlt fél évszázadának együtteseit bemutató riportkötet – benne a zenékre mutató QR-kódokkal – nagy helyi siker lett, így elkezdett dolgozni a folytatáson, amelyhez a vonzáskörzet még élő zenészeit is megkeresi. 

A szerző a korábbi könyvpremier kapcsán nyilatkozva nem zárta ki, hogy készül még egy kiadvány, de ezt az első kötet fogadtatásától tette függővé. Érdeklődésünkre akkor elmondta: mire a nyomdába került a kézirat, további olyan csapatok kerültek elő, amelyek helyet érdemeltek volna az antológiában, ám valahol meg kellett húznia a határidőt, hiszen Kalo­csa könnyűzenei életét így is fél évtizeden át formálta. 

Papp Róbert az újabb könyv anyagához a környező falvak előadóit kezdte el felkeresni még tavaly nyáron, és azóta 40-50 zenésszel találkozott. Elárulta, hogy a teljes Kalocsai járás területét górcső alá veszi, és el akar jutni minden községekbe, Dunaegyházától Császártöltésig. A koncepció ugyanaz lesz, mint a korábbi munkája során, és ezt a szinte azonos címmel is – Kalocsa környékének könnyűzenei élete – megerősíti. 

A Country Road dobosa és a Tábortűz Zenekar énekes-gitárosa (civilben pedig az Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola pedagógusa) már most látja, hogy az új kötet legalább akkora, sőt nagyobb kiadvány lesz, mint az előző. Ennek oka elsősorban az, hogy amíg Kalocsán főleg rockzenekarok alakultak, a vidéki élet a magyar nóta és a mulatós műfajában termelt ki nagyszámú előadót. 

Úgy véli, nagyon érdekes gyűjtemény készül, mind a gazdag hangszeres témák, mind pedig a nagy és értékes repertoárok miatt. 

A megjelenés várható idejéről óvatosan bocsátkozott jóslatokba, de annyi kiderült, hogy a korábbi könyv születése során szerzett rutin gyorsítja a munkát, így karácsonyra elérhetővé válhat a kötet. A határidőt annak ellenére is tarthatónak érzi, hogy a járványhelyzet akadályozza a személyes találkozókat, és telefonon bonyolultabb mélyinterjúkat készíteni. Az írás és a korrektúrázás ettől függetlenül folyamatos, ezért szépen szaporodnak az oldalak, árulta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!