Galériával / Videóval

2022.01.23. 06:30

Nagy népszerűségnek örvend a Kecskeméti Nemzeti Színház Családi napja

A Kecskeméti Nemzeti Színház szombaton, a magyar kultúra napján rendezte meg először a Színházi Szombat – Családi Nap című rendezvényét, ami olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy már a következő alkalom időpontja is megvan.

Bajáki Zsanett

Fotó: Bús Csaba

Régi vágya valósult meg a Kecskeméti Nemzeti Színház társulatának szombat délután a magyar kultúra napja alkalmából. A három órakor kezdődő Színházi szombat – Családi nap elnevezésű program során három különböző programmal várták az érdeklődőket, amelyekre e-mail-ben lehetett előzetesen regisztrálni.  

A nézőképző kulisszajárás során a résztvevők Tóth Kata dramaturg irányítása mellett a pincétől a karzatig bejárták a Kecskeméti Nemzeti Színház 125 éves épületét, betekintést nyertek a Rigócsőr király című mese éppen zajló próbafolyamatába, és részletes tájékoztatást kaptak a színház működéséről.

Sőt, a hatalmas sikerrel játszott Cirkuszhercegnő kulisszatitkaiba is beavatták a kíváncsi barangolókat. 

A túra során kiderült, hogy a színházfelújítás idén nyáron a Ruszt József Stúdiószínházzal elkezdődik, de a főépület felújítása várhatóan egy évet csúszik. Az épület alapterülete jelentősen növekedni fog, mivel azonban a műemléki részhez nem lehet hozzányúlni, így talajszint alatt tudnak majd terjeszkedni. A jegypénztár például kikerül a benzinkút mellé, a túloldalán pedig lesz egy büfé, ami nem csak színészeket szolgálja majd ki, hanem rendes kávéházként is funkcionál. Az öltözőket is kibővítik, hiszen a társulat taglétszáma is megnőtt. A „nemzeti” címmel operák, musicalek is egyre nagyobb számban kapnak helyet a repertoárban, viszont a meglévő zenekari árok már kicsinek bizonyul ezekhez, így tervezik annak a kibővítését is.

A színpadtechnika a lehető legmodernebb lesz, hiszen a rendezői és a nézői igények is egyre magasabbak, ehhez pedig infrastruktúrában fejlődni kell. 

A bejárás végén a résztvevők megtekinthették a teátrum 125. születésnapján megnyitott rendhagyó színháztörténeti kiállítást is.

A csoportos programot egy kifejezetten gyerekek számára tervezett játékos óra követte, ahol a 10-14 évesek Tóth Kata vezénylete mellett, a Kecskeméti Nemzeti Színház színművészeivel (Csapó Virág, Szabó Dorottya, Aradi Imre, Varga-Huszti Máté) közösen egy készségfejlesztő drámafoglalkozás során könnyed formában sajátíthattak el színészi attitűdöket.

A kicsiket a felnőttek követték, akiknek Sárosi Gábor, színész, rendező, drámapedagógus tartott egy improvizációs gyakorlatokra épülő interaktív foglalkozást a színház színészeinek közreműködésével. 

A programok a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően teltház mellett zajlottak, így nem kérdés a folytatás. Legközelebb február 26-án szombaton lesz lehetősége a színházrajongóknak, hogy részt vegyenek az ingyenes programokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!