Galériával

2022.01.20. 11:25

Megoldódni látszik a hatezer darabos gyűjtemény sorsa Kunszentmiklóson

Megkezdődtek az előkészületek a Petőfi-emlékévek kapcsán a kunszentmiklósi Felső-Kiskunsági Emlékek Házában. Székely Gábor magángyűjtőt, a programok megszervezése mellett leginkább az foglalkoztatja, hogy az elkövetkezendő két évben megoldódik-e végre a maga nemében páratlannak számító, több mint hatezer darabot számláló Petőfi-relikviagyűjteményének sorsa.

Gulyás Sándor

Székely Gábor az újonnan beszerzett Petőfi-relikviákkal. Fotó: Gulyás Sándor

Székely Gábor a Felső-Kiskunsági Emlékek Házában ritka könyveket, képzőművészeti alkotásokat, kéziratokat, jelvényeket, képeslapokat, a poéta életével kapcsolatos dokumentumokat őriz. A gyűjtemény legnagyobb értékei a költő életében kiadott művei, röplapjai, használati tárgyai, valamit Madarász Viktor: Petőfi halála című festményének utolsó próbaképe. Kollekciójában fellelhetők olyan tárgyak és bútorok is, amelyek a Petrovics családé voltak. A gyűjtő otthona, amellett, hogy múzeumként szolgál, a kutatók találkozóhelye, kincsesbányája is egyben.

– Közel húsz éve zajlanak rendszeres programok a Felső-Kiskunsági Emlékek Házában, gyakran tartja itt irodalmi estjeit a Krúdy Irodalmi Kör. Németh Nyiba Sándor irodalmi táborának résztvevői visszajáró vendégeknek számítanak. A Petőfi kutatás ismert írói tagjai rendszeresen megfordulnak nálam, hiszen szakirodalom-gyűjteményem rendkívül jelentős. Mondhatni egymásnak adják a kilincset az érdeklődők és a kutatók is. Emellett interaktív történelmi, vagy irodalmi órákat is tartok iskolás csoportok számára. A Petőfi bicentenárium a programok sűrűsödésében lesz majd leginkább lemérhető – fogalmazott Székely Gábor. 

A kunszentmiklósi magángyűjtőt manapság leginkább a gyűjteménye jövője foglalkoztatja.

– Hosszú évek óta dolgozom azon, hogy a Petőfi-relikviagyűjteményem méltó helyre kerüljön, mivel családi házam nem múzeum céljára épült. Felkerestem a Felső-Kiskunság legjelentősebb Petőfi-emlékhelyeit, remélve, hogy a költőhöz ezer szállal kötődő települések valamelyike befogadja az anyagot. Próbálkozásom ez idáig sikertelen maradt. Petőfi Sándor születésének kettőszázadik évfordulójához közeledve felcsillant a remény. A kormány bejelentette, hogy jelentős összeggel járul hozzá a bicentenáriumi rendezvényekhez, a tervezett fejlesztések költségeihez. Magánemberként sajnos nem tudok pályázati forráshoz jutni, ám Kunszentmiklós városa igen. Siker estén lehetőség nyílik a Petőfi-emlékház megépítésére, amelyben a gyűjteményem kap helyet – tette hozzá Székely Gábor.

Gyarapodik a relikviagyűjtemény

 

A relikviák száma napról napra sokasodik. A közelmúltban jutott hozzá a gyűjtő egy nagy méretű, Petőfi-reliefekkel díszített vázához, valamint az egykor európai hírű szobrász-modellőr Schossel András öntöttvasból készült Petőfi mellszobrához. A legizgalmasabbak a költő életéhez köthető kézírásos emlékek, ilyen az a kézírásos levél, melynek szerzője, mint „helyszíni tudósító” számol be az 1848. március 15-én, a Nemzeti Múzeumnál történt eseményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!