Kultúra

2022.01.06. 19:50

Lenyűgöző illúziót ígér a kecskeméti Ciróka Bábszínház felújított előadása

Lassan egy éve elkészült, ám a járványügyi korlátozások miatt a közönség eddig nem láthatta a Ciróka Bábszínház Talált tárgyak osztálya című előadását. Január 8-án, szombaton, 18 órakor lesz a bemutató, ennek kapcsán a főszereplő kisfiút játszó Lendváczky Zoltánnal beszélgettünk.

Hraskó István

A kisfiút Lendváczky Zoltán kelti életre a színpadon. Fotó: Hraskó István

Tavaly februárban készült el a Ciróka Bábszínház Talált tárgyak osztálya című előadása, Hoffer Károly rendezésében. A teátrum azonban a járványügyi korlátozások miatt akkor nem nyithatta meg kapuit a közönség előtt, így csak egy házi bemutatóval ünnepelhették meg a darab megszületését. Most viszont a társulat felújította és műsorra tűzte az előadást, amelynek szombaton lesz a bemutatója. 

Talált tárgyak osztálya egy kisfiú és egy pingvin váratlan találkozását, kezdeti konfliktusaikat és barátságukat meséli el. Tulajdonképpen arról szól, milyen az, amikor egy kisfiú életébe egy új jövevény csöppen, a pingvin személyében. Ez teljesen felborítja az életét, olyan mintha kistestvére születne. Így már nem egyedül ő lesz a középpontban, kevesebb figyelem, törődés jut rá a szülők részéről is. 

Az esemény olyan érzelmeket kelt benne, amelyekkel eddig még talán nem is találkozott. 

Felfedezheti magában a tehetetlenség, a csalódás, a segítségnyújtás, a féltékenység, vagy akár az elfogadás érzését is. A Hoffer Károly által rendezett, megejtő és izgalmas történet Kőmíves Csongor, Krucsó Júlia Rita, Lendváczky Zoltán és Szörényi Júlia tolmácsolásában elevenedik meg a színpadon, látványos képi megoldásokkal, sok-sok zenével, kevés szöveggel és számos bábtechnika segítségével. 

A kisfiút Lendváczky Zoltán kelti életre a színpadon. A bábszínész elárulta, megviseli az egész Covid-helyzet, az, hogy több darabot nem tudtak a tervezett időpontban bemutatni. 

– Energiarombolóként hatott és csalódott voltam, hogy heteken keresztül készülünk a bemutatóra, aztán kiderül, hogy a korlátozások miatt mégsem játszhatunk. De felül kell kerekedni az elkeseredésen, és bízni abban, hogy egyszer jóra fordul a helyzet, és műsorra tűzhetjük az előadást. 

Nagy lendülettel kezdtünk neki a darab felújításának, a próbáknak. 

A kényszerű szünet abból a szempontból előnyös volt, hogy egyes dolgokat, mozzanatokat újragondoltunk azért, hogy jobb előadás születhessen – mondta a színész. 

A Talált tárgyak osztálya óvodásoknak és kisiskolásoknak készült. Lendváczky Zoltán hangsúlyozta, ilyen előadásoknál nagyon kell figyelni arra, hogy a történetet ne elgügyögjék a nézőknek, hanem a korosztály számára érthető színpadi nyelven fogalmazzák meg a mondanivalót. 

Különleges lesz az a technika is, mellyel színpadra viszik a darabot. Feketeszínháznak nevezik, aminek az a lényege, hogy fekete háttér előtt, tetőtől talpig feketébe öltözött – és így egy pillanatig sem látszódó – színészek, reflektorokkal megvilágított fénysíkokban, úgynevezett fényutcákban keltik életre a történetet. 

– Ez a technika olyan lenyűgöző illúziót nyújt a néző számára, mintha a bábok maguktól mozognának. 

Varázslatos, igazi mágiaként jellemezném ezt a csodát. Egy külön felvonást érdemelne az is, ha megmutatnánk, mi történik a kulisszák mögött, hogy előadás közben milyen „közlekedési szabályok” szerint működünk együtt – magyarázta mosolyogva a bábszínész. Hozzátette: ha a bábok nem a fénysíkban mozognak, akkor nem fog látszódni a mozdulat, ezért fokozott koncentrációt igényel ez a technika, mert nem eshet csorba a darab érthetőségén. 

– A gyerekek életében is ismerős szituációkat próbálunk megjeleníteni, ami velük is bármikor megtörténhet. A kérdés az, hogyan reagálhatnak például egy ilyen speciális helyzetre, mint ez. A humor nagyon jó eszköz arra, hogy a nézők a történettel könnyebben azonosuljanak. Számomra nagyon érdekes belehelyezkedni egy kisfiú lelkivilágába, hogy mennyire végletesen is tud viselkedni, és hogyan fejlődik az ő kis személyisége – mondta Lendváczky Zoltán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!