Kecskemét

2022.01.28. 19:30

Lendváczky Zoltán, bábszínész egyedül játssza el a Fehérlófiát

Magyar népmesei motívumok és kortárs bábszínházi formák találkoznak a kecskeméti Ciróka Bábszínház új, Fehérlófia című darabjában, melynek a héten indultak el a próbái.

Hraskó István

Fotó: Ciróka Bábszínház

Az előadás rendezője és szerzője Veres András, a produkció külön érdekessége, hogy Lendváczky Zoltán bábszínész egyedül játssza el a mesét: miközben mozgatja valamennyi bábot, ő egyben a narrátor is. 

– Az idei évad feladatai között több szempontból is fontos ez a készülő előadás. A magyar népmesekincs egyik legszebb történetét visszük színre egy nagyon izgalmas látványvilággal, rendezői koncepcióval.  Egy színész számára komoly kihívás, amikor egy személyben kell végig vinnie egy produkciót, talán ilyenkor tudja legsokoldalúbban megmutatni önmagát. Az előadást kisiskolásoknak készítjük, és szeretnénk a Ciróka Bábszínházon kívül minél több helyre eljutni vele. Kiemelten kezelve az olyan kistelepüléseket, ahonnan a gyerekek nem jutnak el bábszínházba – mondta el Kiszely Ágnes igazgató.

A történet a mágikus hármas szám köré szerveződik: a főszereplőnek három segítője van, három királylánnyal találkozik, és három sárkányt kell legyőznie. Rendkívüli kalandok és kihívások várják Fehérlófiát az Alvilágban és a Felvilágban is, hogy teljesíthesse küldetését.

A produkcióban egymásra épülnek az ősi, és a modern elemek. Ez nemcsak a bábok és a díszlet esztétikájában mutatkozik meg, hanem a zenében is, ahol hagyományos hangszerek találkoznak a kortárs stílusokkal.

– Ez a rendkívül sokrétegű, cselekményes történet felveszi a versenyt a mai szuperhősös mesékkel is, de természetesen tiszteletben tartva a magyar népi hiedelemvilágot és mesemotívumokat. A főszereplő térben, időben és jellemfejlődésben is hatalmas utat jár be. Minden próbatétel egy újabb szintre viszi Fehérlófiát. A hős szó gyakran visszatér az előadásban, tudatosítva a nézőkben, hogy egy hős születésének vagyunk szemtanúi. Ez talán a legerősebb üzenete az előadásnak – mondta el Veres András rendező. Az alkotók már számos előadásban dolgoztak együtt. A díszlet- és bábtervező Grosschmid Erik, a zenét Rozs Tamás és Kiss Dávid zeneszerzők írják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!