Kiskunhalas / Galériával

2022.01.22. 19:11

Kuris István László: a kultúra, a hagyományaink tisztelete és továbbadása kötelességünk

Gazdag irodalmi, zenei és képzőművészeti műsorral emlékeztek meg Kiskunhalason a Közösségek Házában a magyar kultúra napjáról, ahol Horváth László színművész szavalta el a Himnuszt, majd Kuris István László alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt.

Pozsgai Ákos

Kuris István László alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt. Fotó: Kovács Iván

A magyarság Himnusza az évszázadokon át szorongatott, kétségbeesett nép közbenjáró fohásza a mi megtartó Istenünkhöz. Nemzeti imádságunk születése napját, január 22-ét, legújabb kori történelmünk emelte a magyar kultúra napjává, amely felhívja a figyelmet tárgyi, szellemi értékeinkre – hangoztatta Kuris István László alpolgármester a városi ünnepségen.

Hozzátette: ragaszkodunk a hagyományainkhoz is, a hagyományok tisztelete számunkra szívből és lélekből jön, amiről ne gondoljuk, hogy elavultak, vagy maradiak lennének. Az alpolgármester utalt a család fogalmára és a házasság szentségére is, amelyhez ma hozzá akarnak nyúlni. 

– Szomorú, amikor hagyományt és annak őrzését összetévesztik egyesek a besavanyodott sötétséggel, a műveletlenséggel és a fiatalok nevelésében is ezt erőltetik – fogalmazott a városvezető, aki szerint nem tudunk létezni a magyar kultúra nélkül, mert a hiányérzet előbb vagy utóbb összesűrűsödik, amelyet az elmúlt találkozásoktól mentes időszakban hatványozottan érezhettünk.

Kuris István László megemlékezett a halasi kultúrát meghatározó idén 120 éves kézzel varrott halasi csipkéről is, ami Kiskunhalast eljuttatta a holland és a japán uralkodóház, az amerikai, a ciprusi és a libanoni elnöki paloták, a lengyel koronázó város, Krakkó vagy épp a Vatikán falai közé.

A város kiemelkedő és meghatározó kulturális értékei között említette a halasi savanyú májat, a gyógyfürdőt, a felújított Sáfrik szélmalmot, a város meghatározó épületének homlokzatát, a város templomainak harangzúgását, a Lyra együttes és a Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus munkásságát, valamint az alsóvárosi templomban őrzött Szent II. János Pál pápa ereklyéjét.

A néhai szentatya rendszerváltás utáni 1991-es magyarországi látogatásakor elmondott beszédének egyik részletére emlékeztetett az alpolgármester. 

– „A kultúra embereinek egyik első feladata az, hogy az újonnan megszerzett szabadság keretében az új társadalmat az olyan emberi erények alapjaira építsék, mint a becsületesség, az igazságosság, a kölcsönös tisztelet, a szolidaritás, az egyetértő együttműködés” – idézte Szent II. János Pál pápa szavait.

– A halasi kultúra önökben, bennünk van, melyet szavakkal, cselekedeteinkkel alakítunk. 

Egy olyan erőforrás, melyre építhetünk és építenünk kell, s ezzel együtt megőrizni, továbbadni is feladatunk. Ha ez jól sikerül, akkor válhatunk a világ kultúrájának még inkább egyenrangú részeseivé. Ahhoz, hogy más közösségek kultúráját tisztelni tudjuk, először a saját kultúránkat kell megbecsülni – mondta a Kuris István László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!