Galéria

2022.01.21. 13:19

Kiskőrösön kiállítással kezdődött a magyar kultúra napja ünnepsorozat

Különleges tárlatnak lehetnek tanúi azok az érdeklődők, akik ellátogatnak a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Házba. Textilvarázslatok címmel nyílt meg csütörtök este Csomák Lászlóné és Lechnerné Lugossy Gyöngyi közös kiállítása.

Barta Zsolt

Paverpol dekorációs szobrászkellék segítségével alkotott a két kiállító  domborműveket, szobrokat, kisplasztikát, és egyéb tárgyakat. A textilszobrászattal foglalkozó szabadszállási és kiskőrösi alkotó tevékenységét a magyar kultúra napja ünnep keretében állította ki dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója. Ő Kodály Zoltántól idézett ünnepi beszédében: 

A kultúrát nem lehet örökölni. Az előzők kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának 

- idézte a zeneszerzőt az igazgatónő. Hangsúlyozta a kiskőrösi múzeum, művelődési ház, könyvtár és a zeneiskola évről évre nagyon sok olyan rendezvényt tart, amely ennek a kultúrának a bemutatását szolgálja, és amelyek a legszélesebb közönségnek szólnak. 

– Ezek a rendezvények közönséget formálnak, sőt, teremtenek. Azonban csak akkor van ránk hatással az elődeink által felhalmozott hatalmas érték, ha azt mi is elsajátítjuk, felhasználjuk és tovább adjuk a következő generációnak. Ez egy folyamat, s ha nem szerezzük meg elpárolog az a tudás, ismeret, amelyet elődeink felhalmoztak. A kiskőrösiek feladata az, hogy a Petőfi Sándorhoz kapcsolódó épületeket, emlékeket a város ápolja, fenntartsa - fogalmazott dr. Filus Erika.

– A művészet szükségletből született, és az emberi lélek egészségének a biztosítéka - mondta dr. Filus Erika. Tőle Sutus Etelka, a művelődési ház korábbi igazgatója vette át a szót, aki méltatta a kiállítókat. A két alkotó közül a „mester”, Csomák Lászlóné Cseh Erzsi, aki évekkel ezelőtt internetes oldalon találkozott a paverpol technikával. Ezt Hollandiában találták ki és kifinomult térlátás, egyedi színvilág jellemzi az alkotó tevékenységét, rendszeres kiállítónak számít Magyarországon. Tavaly a Szent István Bazilikában rendezett kiállításon is szerepelt alkotásával. Az alkotásokban a hagyományok, a családi kapcsolatok, és az elmúlás fájdalma látható. A kiskőrösi Lugossyné Lechner Gyöngyi 2017- től tanulta Csomák Lászlóné Cseh Erzsitől ezt a különleges művészeti kifejezési formát. Egyik kedvenc témája a viharos Balaton. Ha szélvészre lehet számítani, akkor a legnagyobb tavunkhoz utazik, hogy szakmai ihletet szerezzen onnét - mondta méltatásában Sutus Etelka. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!