Előadás

2022.01.24. 16:50

Kalotaszeg néprajzi értékeit mutatta be a Halasról elszármazott makói művészházaspár

Csodás Kalotaszeg címmel tartott közös előadást a kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtárban a Pásztortűz Egyesület meghívására Doktor-Bagaméri Andrea és férje, Doktor László, az Arany minősítésű, „Makó Város Közművelődéséért” címmel kitüntetett makói Forgatós Táncegyüttes művészeti vezetője. A Kiskunhalasról elszármazott, ma Makón élő népzenész házaspár bemutatta a kalotaszegi népi kultúrát és egyéni kötődésüket a térséghez és meghatározó alakjaihoz.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pásztortűz Egyesület

A kalotaszegiek Erdélyben ma is a régi magyar népi hagyományok legfőbb őrzői. A 19. században már felfigyeltek a tájegység gazdag díszítőművészetére, néptáncára, népzenéjére. A kalotaszegi népviselet a gazdag díszítése miatt a magyarság egyik legismertebb hagyományos népviselete – hangzott el az előadáson, melynek keretében néptánc bemutatót is láthattak az érdeklődők. Lovai Attila, az országos szólótáncverseny II. helyezettje, valamint Szilágyi Kenese, Ezüst bojtos táncos, mindketten a Makói Forgatós Táncegyüttes tagjai, bemutatójukkal nagy sikert arattak, az előadás végén újra kérték a nézők, hogy mutassák be a kalotaszegi táncot.

Doktor László a kilencvenes években hosszú éveken keresztül vezette a Halas Táncegyüttest, a táncpedagógus és felesége haza érkeztek Kiskunhalasra, amikor eleget tettek a Erhardt Györgyi, a Martonosi Pál Városi Könyvtár igazgatja és Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke meghívásának. Doktor László, annak a reményének adott hangot, hogy máskor is lesz alkalmuk arra, hogy Kiskunhalason fellépjenek és ízelítőt adjanak a magyar néprajzi értékeket bemutató kincsekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!