Kiállítás

2022.01.25. 11:25

Kalocsai alkotók tárlata nyílt meg a magyar kultúra napján

Huszonhét helyi alkotó kiállítása nyílt meg pénteken a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központban.

Gábor János

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub alkotói és a megnyitó szervezői a rendezvényen. Fotó: Gábor János

Azok az amatőr és nagy múltú képzőművészek adták össze a pénteken nyílt tárlat anyagát, akik a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub (KKMK) tagságát erősítik. A festmények és szobrok a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. székházának második emeletén kerültek bemutatásra, leváltva az egy éve ugyanitt berendezett kiállításukat. 

Csikós Marianna könyvtárigazgató emlékeztetett: hagyománnyá vált, hogy a magyar kultúra napján a KKMK tölti fel tartalommal a patinás kiállítóteret, és az mindenki számára ingyenesen látogatható marad egy éven át. A kulturális programok pénteken, szombaton és hétfőn zajlottak a városban. 

– Azt gondolom, hogy a nemzeti kultúra egy ország számára olyan, mint egy családi album: nemcsak a múltunknak a része, hanem annak is, amit magunkról gondolunk, emellett színes, sokféle, elfér benne fiatal, idős, tapasztalt és kezdő – utalt a KKMK tagságának összetételére is Pécsi Vivien önkormányzati kép­viselő. A kulturális és szociális bizottság elnöke a megnyitón hangsúlyozta: a tárlat nem véletlen elemek és képek összessége, hanem egy közösség munkája. 

A képviselő elsősorban a kortárs klub alkotóinak köszönte meg, hogy a magyar kultúra napját minden évben tartalommal töltik meg. Hozzáfűzte: törekvésük találkozik a közművelődésben dolgozó helyi stáb azon szándékával, hogy a városban otthonra leljenek az igényes, értékteremtő kulturális programok. Ezekből az elmúlt két évben annak ellenére is egészen sokat sikerült megtartani, hogy a járvány jelentősen visszafogta a lehetőségeket. A bezártsággal párhuzamosan felívelő online tevékenységekre utalva megjegyezte: a virtuális tér minden igyekezete ellenére sem lesz a kultúra igazi otthona. 

A magyar kultúra ünnepére meghirdetett kalocsai rendezvényeket három napra elosztva hirdették meg, de összesen négy eseményt ölelt fel. 

Pénteken a KKMK kiállításmegnyitóját a Resti Kornél zenekar Kortytárs kornyikák című verses-­zenés rádiószínháza követte, aztán szombaton a Majd mi elintézzük! mesedélelőttre, míg hétfőn a Kazinczy Ferenc Szép Magyar Beszéd Versenyre kerítettek sort. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!