Tárlat

2022.01.27. 11:43

Bodri Ferencre emlékeznek a kecskeméti kiállításon

Pénteken kiállítás nyílik a tavaly nyáron elhunyt Bodri Ferenc emlékére a kecskeméti Katona József Emlékházban. Az ismert festő és grafikusművész tárlatát Kriskó János televíziós újságíró nyitja meg.

Sebestyén Hajnalka

Bodri Ferenc illusztrációja a Petőfi Sándor Disznótorban című verséhez készült. Beküldött fotó

Petőfi emlékévhez kapcsolódóan is fontos Bodri Ferenc munkássága. Kiváló ismerője volt nagy költőink életművének, számos illusztrációt, sorozatokat is készített a versekhez. Petőfi Sándor Disznótorban című verséhez készült illusztrációja szerepel a pénteken nyíló kiállításon a Katona József Emlékházban.

A Disznótorban című verset Petőfi székesfehérvári tartózkodása alatt, 1842 őszén írta, de Kecskeméthez is kötődik. A vándorszínészként 1843 januárjában a Kecskemétre érkező Petőfi a református kollégiumban tanuló Jókaival és Ács Károllyal együtt verseskötetet szeretett volna kiadni, aminek engedélyeztetését személyesen a nagy tekintéllyel bíró Szilády Károly nyomdász intézte a cenzornál. A Disznótorban a mutatványban szerepelt, azzal a szándékkal, hogy meggyőzze a szigorú hírű cenzort: ártatlan írások ezek, nincs semmi politikai tartalmuk. A kötet kiadása mégis emiatt hiúsult meg. Mint Orlay Petrics Soma visszaemlékezésében olvashatjuk, a cenzor végtelenül felháborodott. „...követhetett volna-e annak írója nagyobb és botrányosabb vétket, mint midőn olyat mer kívánni, hogy az ég gömböc legyen és mi abban a töltelékek? majd bizony én legyek töltelék és az ég gömböc? horrendum! egy szót se vesztegessen mellette, én annak kiadását meg nem engedhetem.”

Bodri Ferenc illusztrációja a Bánk bánban. Beküldött fotó

A megnyitót követően a Petőfi emlékév jegyében folytatódik a program. Székelyné Kőrösi Ilona történész, a Honismereti Egyesület elnöke Egy Petőfi-vers helytörténeti háttere címmel tart előadást. 

A műsorban közreműködik: Bajtai Mária, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi tagozatának elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!