Galériával / Videóval

2022.01.05. 19:53

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával nyitották az új évet Halason

A budapesti Zeneakadémia hangversenyterme és a Szegedi Nemzeti Színház után Kiskunhalason adott nagy sikerű koncertet kedd este a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a 2022-es Újévi nyitányt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy vezényelte. A hangversenyt megelőzően átadták Kiskunhalas Város Polgármesterének Kitüntető Díját is, amit ebben az évben Paor-Smolcz József, a Paor-Víz Ker. Kft. ügyvezető alapító tulajdonosa kapott.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A Filharmónia Magyarország Kft. közreműködésével megvalósuló Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kiskunhalasi szerepléséről szóló hír lázba hozta az alföldi várost, sokan kíváncsiak voltak a ritka zenei csemegének számító hangversenyre, amelyre a környező településekről is szép számmal érkeztek. A zenekar nemzetközi szinten is kimagasló egyéni eredményeket elérő szólistákkal – Marlay Erickson hegedű, Matuska Flóra cselló, Eszenyi Zsombor Dániel klarinét – kiegészülve adott koncertet a városi sportcsarnokban. Bartók, Beethoven, Dvorak, Erkel, Liszt-Doppler, Saint-Saens, Rossini és Weiner műveiből hangzottak el részletek.

A mintegy másfél órás koncert záróakkordjaként Liszt Ferenc 19 magyar rabszódiájából a 3. zenekari rabszódia hangzott el, amit tanítványa, Doppler Ferenc hangszerelt és Liszt átdolgozott. A zenekart, a szólistákat és a karmestert a hangverseny végén állva tapsolta a halasi közönség. Medveczky Ádám karnagy egy Halasi csipke albumot kapott ajándékba Fülöp Róbert polgármestertől.

A koncertet megelőzően átadták Kiskunhalas Város Polgármesterének Kitüntető Díját, amit ebben az évben Paor-Smolcz József, a Paor-Víz Ker. Kft. ügyvezető alapító tulajdonosának adott át Fülöp Róbert polgármester. Egyéni vállalkozóként 1993-ban kezdte meg tevékenységét a közművekhez kapcsolódó termékek kereskedelemében. Ezt megelőzően a helyi vízműnél dolgozott több éven át az anyaggazdálkodási osztályon. Három gyermek édesapja és hét unokája van. Négy éve nyugdíjba vonult, idén tölti be a 68. életévét. Szabadidejét szívesen tölti vadászattal, a Kiskunhalas térségében működő Diana vadásztársaság elnöke, valamint megyei és országos vadásztársaságok munkájában is aktívan részt vesz – hangzott el az ünnepségen.

Fülöp Róbert polgármester újévi köszöntőjében, amit egy év kihagyás mondhatott el újra közönség előtt, arra emlékeztetett, hogy ugyan Kiskunhalas nem bővelkedik természeti kincsekben, mint mások, de csak első látásra. – Értékes kőzetek helyett finomra szőtt cérnával rendelkezünk és dolgos emberi kezek jutottak városunknak, ebből lett a világhírű csipke – fogalmazott a városvezető, aki szerint Kiskunhalas gazdasági ereje egyre nagyobb. Az elmúlt év kiemelkedő fejlesztései között említette a Majsai úti ipari park bővítését és a Szegedi úton épülő új ipari parkot, a Csetényi-parkban megkezdett fejlesztést, a megújult Sáfrik-szélmalmot, a Lovasközpontban épült Kincsem Házat, valamint, hogy a Thorma János Múzeum és a Bay gyűjtemény európai szintű helytörténeti és képzőművészeti kiállító hellyé vált.

Hozzátette: a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésével kontinenseket összekötő tranzitállomássá emelkedik a város, amely az itt élő emberek mobilitási lehetőségének is korszakos fejlődése lesz, és amellyel könnyen elérhető turisztikai célponttá válik Kiskunhalas, valamint, hogy hamarosan elkészül az új és korszerű buszpályaudvar is.

A polgármester újévi beszédében köszönetet mondott a halasi kórház orvosainak, ápolóinak, a mentősöknek, akik kemény helytállást tanúsítanak a járvány alatt.

Bányai Gábor (Fidesz-KDNP), Kiskunhalas és térsége országgyűlési képviselője újévi beszédében arra emlékeztetett, hogy a búcsúzó évben sokakat idejekorán vesztettünk el. – Benne volt a bánat, az öröm, a siker, a kudarc, a veszteség és a gyarapodás ötvözete, így mégiscsak egy olyan év kerekedett ki, amit vagy elkívánunk teljesen felejteni, vagy szeretnénk, ha ettől rosszabb évünk sose lenne – mondta a politikus, aki egy régi bölcsességet idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy minden rosszban van valami jó. – A jó az, hogy itt vagyunk és együtt lehetünk, nem tekintve származást, vallást, ideológiát, hogy az új év nyitányát közösen megünnepeljük úgy, hogy ez az élmény adjon bőséges és lelkesítő útravalót az előttünk álló évre – fogalmazott a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!