Kecskemét

2021.12.01. 15:14

Karácsonyi dallal jelentkezett Olasz Csaba

A legkevésbé sem klasszikus, mégis ikonikus karácsonyi elemeket tartalmazó dal debütált advent első vasár­napján Olasz Csaba jóvol­tából. A muzikalitás minden jegyét magában hordozó kecskeméti zenész az Ilyen legyen című dal keletkezésének történetéről és legfőbb apropójáról mesélt híportálunknak.

Morva Daniella

Bár karácsony alkalmából készült, Olasz Csaba új dala mégis inkább egy pozitív fohász, egy talán tudatosan nem is, mégis leginkább a pandémiára reflektáló alkotás, amely hangzásában nagyon is megmarad a tipikus karácsonyi jegyek mellett, mégsem ugyanazt a hatást kelti bennünk, mint a rádiót november végére már bőven elárasztó, egyébként nagy sikernek örvendő és imádott ünnepvárók.

– A tavalyi karácsonyunk nem olyan volt, mint amilyennek gyermekkorunk óta megszokhattuk. El voltunk zárva a szeretteinktől, sokan pedig éppen akkor veszítették el a hozzátartozóikat, barátaikat, vagy estek áldozatául a koronavírusnak. A dal tulajdonképpen a jövőre fókuszál, hiszen szeretnénk azt hinni, hogy idén, illetve a jövőben nem kerül sor hasonlóra – kezdte Olasz Csaba. Hozzátette: – Ez valóban egy pozitív fohász, amelynek célja elérni, hogy a családok újra egy asztalnál ülhessenek karácsonykor, megteremtve az általunk ismert és szeretett, idilli együttlétet. Ennek most nagyobb jelentősége van, mint valaha.

– Nálunk hagyomány volt, hogy akár húszan-harmincan is összejöttünk karácsonykor. A lezárások miatt azonban erre nemhogy nem került sor, de még csak a szűk családi körrel sem volt lehetőségünk találkozni. Szerencsére mi nem veszítettünk el senkit a koronavírus miatt, de sokakról hallottam, akik igen. Ezt a veszteséget is magában foglalja a dal néhány sora, ugyanakkor nem szerettük volna egy az egyben karanténdallá avanzsálni ezt a szerzeményt, inkább meghagytuk olyannak, amely mindannyiunk számára lehetőséget nyújt, hogy a saját érzelmeinket és gondolatainkat láthassuk bele – fogalmazott az előadó.

Első hallásra talán nem is üti meg a fülünket az a néhány kemény és súlyos sor, amely az üres székekre és a családtagok hiányára utal, ám éppen ettől működik olyan jól a dal, hiszen harmonizál mindazzal a könnyed karácsonyi hangulattal, amely ezt a nehéz és megfoghatatlan területet kíséri.

Olasz Csabának szívügye az adventi időszak
Fotó: Papp Attila Gyula

– Ezt a témát mostanság nem igazán lehet kikerülni. Beszélünk róla az utcán, a munkahelyen, egy átlagos ebédnél, épp ezért – bár nem ez volt a fő irányvonalunk – a dalunkba is beleszökött a mindannyiunkat foglalkoztató és érintő járványhelyzet. Talán éppen ezért mertünk máshogy nyúlni a karácsony fogalmához, de szerintem szüksége is van most erre a rá fogékony közönségnek. Aki olyan lelkületű, mint én, abban ez a dal biztosan elindít dolgokat – fejtette ki Olasz Csaba, akinek egyébként is szívügye az adventi időszak.

Az „Ilyen legyen” szövegírója Ferencz Krisztián, aki saját, illetve az énekes személyes élményei és érzései alapján készítette el a dalt. A hangszerelés és a zene Pulius Tibor és Jakab Andrea nevéhez fűződik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!