Kecskemét

2021.12.04. 06:55

Díjat vehetett át Ramháb Mária kimagasló szakmai munkájáért

Az Országgyűlés elnöke által alapított Nagy Miklós-­díjat idén Ramháb Máriá­nak, az Informatikai és Könyv­tári Szövetség elnökének, a kecskeméti Katona József könyvtár nyugalmazott igazgatójának adományozták. Az elismerést a napokban vehette át a díjazott Kecskeméten.

Hraskó István

Az Országgyűlés elnöke az Országgyűlési Könyvtár fennállásának 150. évfordulója alkalmából alapította meg a Nagy Miklós-­díjat. Az elismerést minden év novemberében annak a személynek nyújtják át, aki magas színvonalú szakmai munkájával kiemelkedően segíti a könyvtár tevékenységét, gyűjteményének építését vagy szakmai projektjeit.

Az idei díjazott Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár nyugalmazott igazgatója, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a hazai könyvtári élet egyik meghatározó alakja, aki a könyvtári munkája mellett évtizedek óta jelentős részt vállal a szakmai közéletben.

Az elismerést Ramháb Mária kedden Kecskeméten, a 48 Étteremben vette át dr. Redl Károlytól, az Országgyűlési Könyvtár vezetőjétől, és gratulált neki Tőzsér Istvánné, az Informatikai és Könyvtári Szövetség alelnöke, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója is.

A kis ünnepségen a méltatáskor elhangzott: a díj névadójához, Nagy Miklós erdélyi származású egykori könyvtárigazgatóhoz hasonlóan Ramháb Mária is szívén viseli és folyamatosan követi a határon túli magyarok sorsát. 2011-ben bekapcsolódott a Kövér László házelnök által kiírt „Könyvtár, ami összeköt” elnevezésű ösztöndíjprogram megvalósításába. Évekig sokat tett a program sikeres lebonyolításáért, és biztosította az ösztöndíjasok számára az Országos Könyvtári Napok kecskeméti, illetve más Bács-Kiskun megyei eseményein való részvételt, valamint a csongrádi Kárpát-­medencei könyvtárosok konferenciájának támogatásával elősegítette az Országgyűlési Könyvtár és a határon túli magyar könyvtárosok közötti kapcsolattartást.

Kezdetektől részt vesz a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) munkájában, a könyvtárak dokumentumellátását is biztosító Márai-program kidolgozásában és megvalósításában is közreműködött, ennek eredményeképp a hazai és határon túli könyvtárak jelentős segítséget kapnak könyv­állományuk gyarapításához.

– Ramháb Mária pályafutása kivételes elkötelezettségről, jelentős, innovatív szerepvállalásról, nagy horderejű tevékenységről és széles körű kapcsolatokról tanúskodik. Kapcsolatteremtő képessége, az akadályokat elhárítani, a problémákat azonnal kezelni tudó határozottsága és szakmai támogatása elismeréseként méltán veheti át a Nagy Miklós-díjat

– mondta el dr. Redl Károly.

– Nagyon örülök ennek a díjnak, rendkívül jelentős elismerésnek tartom – nyilatkozta lapunknak Ramháb Mária, akitől megtudtuk: ugyan nyugdíjba vonult könyvtárigazgatóként, de ettől függetlenül mindennap dolgozik, hiszen több országos tisztsége sok feladatot ad számára. Az Informatikai és Könyvtári Szövetségnél sok programot kezelnek, újabb és újabb pályázatokat készítenek elő és valósítanak meg, de Ramháb Mária az NKA Könyvtárak-­Levéltárak Kollégiumának tagjaként is sokat dolgozik.

Ramháb Mária Redl Károlytól, az Országgyűlési Könyvtár vezetőjétől vehette át a Nagy Miklós-díjat
Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik