könyvbemutató

2021.11.05. 15:19

Versekben és novellákban meséli el tanyasi gyerekkorát a halasi asszony

Civil, mondhatni baráti összefogás eredménye az a megélt történelmen keresztül, tanyatörténetet is bemutató kötet, aminek november 8-án 16:30-kor tartják a bemutatóját a kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtárban. Kis Ferencné Tanyasorsról ...elmesélés című könyve egy 82 éves asszony verses, prózai visszaemlékezései, gazdag illusztrációval, fotókkal és tanyatörténettel.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester Sándor

Kedves barátja kereste meg egy, a szomszédasszonya személyes élményeivel tele írt kockás füzettel Mester Sándor kiskunhalasi népművelőt, szociológust.

– Saár László barátom elmesélte, hogy a szomszédságukban élő Marika néni hosszú évek óta írogat verseket, történeteket, főként saját gyerekkoráról, és ezekben az írásokban a megélt történelem mellett az akkori tanyavilág is nagyon szépen kirajzolódik. Rólam pedig köztudott, hogy lelkesen kutatom a tanyák történetét,

így örömmel nyitottam ki a füzetet, bízva abban, hogy valami jót tudunk ebből csinálni, és másoknak is megmutathatunk egy eltűnt világot

– avatott be a kezdeti lépésekbe Mester Sándor.

Mint mondta, Marika néni a 2000-es évek elején kezdett írogatni, élettársa halála után az alkotás ezen formája segített neki megbirkózni a nehéz érzésekkel, rendezni magában, ami megtörtént, és hittel tekinteni a jövőbe. A versek és prózák egészen 1942-ig repítik vissza az olvasót, a ma 82 éves asszony tanyasi gyerekkora elevenedik meg a sorokban. Miközben az akkori tanyavilágról is részletes képet fest a szerző: a zsanai, Pusztamérges környéki, és a halasi felsővárosi tanyavilág egy része is megjelenik a művekben.

Kis Ferencné Marika néni saját vesztesége feldolgozását segítette az írással
Fotó: Mester Sándor

– Magánemberként is felkeltették az érdeklődésemet Marika néni írásai, hiszen azok az öngyógyítás, önkifejezés folyamatát segítették. Úgy döntöttünk, hogy Laci barátom felesége begépeli a szövegeket, és az én feleségemmel karöltve nyelvhelyességi szempontból leellenőrzik azokat, de a tartalmi, formai elemekbe nem nyúlnak bele. Fontos volt, hogy az írások hűen tükrözzék Marika nénit – árulta el a részletek Mester Sándor.

A közös munka azonban nem állt itt meg, Saár László megkérte a lányát, a grafikus Zsófiát, hogy készítsen illusztrációkat az írásokhoz. – Zsófi nagyon lelkes volt, ugyanis gyerekkorában sokat vigyázott rá Marika néni, így érzelmi kötődése volt a munkához. Ráadásul bevonta a folyamatba egyik tanítványát, Vilmos Blankát is, így ketten készítették a csodálatos rajzokat – mondta Mester Sándor.

Elkezdett tehát összeállni a kötet felépítése, amiben végül Marika néni versei és novellái mellett, azok illusztráció is helyet kaptak, valamint a könyvet Mester Sándornak, a kötet szerkesztőjének tanyatörténeti tanulmánya zárja, amit Balogh Attila, Jákob Klára, Juhász D. Géza és Ferincz János fotói színesítenek.

Mint azt a kötet szerkesztőjétől megtudtuk, a könyv nem kerül bolti forgalomba, a megnyitón azonban be lehet szerezni, becsületkasszás vásárlással.

Borítóképünkön Kiskunhalas környéki tanya látható, illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!