galériával

2021.11.19. 15:55

Sára Sándor tiszteletére avattak szobrot a Lakiteleki Filmszemlén

Huszadik alkalommal hirdették meg a Lakiteleki Filmszemlét. A jubileumi, Sára Sándor tiszteletére rendezett szemle ünnepélyes eredményhirdetését pénteken tartották a Hungarikum Ligetben, ahol felavatták a két éve elhunyt filmrendező, Sára Sándor mellszobrát is.

Vajda Piroska

Fotó: Bús Csaba

A Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum Nonprofit Kft., valamint a Dunaversitas Egyesület által idén huszadik alkalommal meghirdetett Lakiteleki Filmszemlére 178 alkotás érkezett. A zsűri döntése alapján harmincnégy film jutott a döntőbe. Ezek közül választották ki a három legjobbat, de számtalan különdíjat is kiosztottak pénteken a Kölcsey Házban megrendezett ünnepségen.

Fotó: Bús Csaba

Az eredményhirdetés előtt dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, a zsűri elnöke értékelte a filmeket. Elmondta, nehéz dolga volt a zsűri tagjainak, hiszen sokféle, egymáshoz nem hasonlítható alkotásról kellett ítéletet mondani. Buglya Sándor szerint a huszadik évfordulóját megélt a Lakiteleki Filmszemle egy hungarikum. Hungarikum, mert különleges, egyedi és minőségi. Ez a húsz év megmutatta, hogy jó döntés volt a kisközösségi filmszemle elindítása. Nincs másik ilyen szemle az országban, ahol kisközösségi filmműhelyek, televíziók, falusi, iskolai filmkészítők mutathatják be a munkáikat – fogalmazott a zsűri elnöke, aki szerint a hungarikum filmszemle másik különlegessége, hogy a Kárpát-medence felfedezése bújik meg mögötte.

Hozzátette,

ennek a filmszemlének nem is a díjak elnyerése a lényege, hanem az, hogy ezek a filmek évtizedek múlva is emlékezni fognak a 21. század kezdetére.

Buglya Sándor kiemelte a Lakiteleki Filmszemle közösségépítő erejét is. Mint mondta, nincs az országban másik olyan filmszemle, ahol harminctagú szakmai zsűri értékel, sőt a közönség is zsűrizik.

Fotó: Bús Csaba

Az ünnepélyes díjátadó után a Hungarikum Ligetben leplezték le a két éve elhunyt Kossuth-díjas operatőr, filmrendező Sára Sándor bronz mellszobrát, amelyet Lantos Györgyi szobrászművész készített. A Nemzeti Panteonba került alkotást Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke és Sára Balázs – Sára Sándor fia – Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetője, és dr. Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Népfőiskola Alapítvány kurátora leplezte le, majd pedig Bagi Ferenc plébános áldotta és szentelte meg.

Lezsák Sándor a filmszemlét lezáró beszédében Sára Sándorra emlékezett. Mint mondta, Sára Sándor az elmúlt száz esztendőnek olyan személyisége volt, aki képes volt a valóságot odaültetni a kamera elé. A filmrendezőt idézve elmondta, a film akkor születik meg, amikor megnézik. Ez a feladata ennek a filmszemélnek, hogy a filmek megszülessenek a nézők előtt – fogalmazott a honatya, aki bejelentette, hogy jövőre is megrendezik a Lakiteleki Filmszemlét, a 21. nyerő szám mottóval.

A 20. filmszemle dobogós alkotásai

A filmszemle első helyezettje a Dunaversitas Egyesület által felajánlott 1,5 millió forintos különdíjat, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem könyvcsomag és szakmai képzés különdíját, az MTVA M5-ös csatornájának különdíját, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25 ezer forintos különdíját és a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 25 ezer forintos különdíját a Branka című alkotás kapta. Rendezője a vajdasági származású K. Kovács Ákos. Az alkotás a Constantinum Intézmény diákjainak döntése alapján a Nap filmje díjat is elnyerte.

A filmszemle második helyezettje Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által felajánlott egymillió forintos különdíjat, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete 25 ezer forintos különdíját és a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub 25 ezer forintos különdíját a Mi svábok mindig jó magyarok voltunk című alkotás kapta. Rendezője: László Gábor, Budapest.

A filmszemle harmadik helyezettje Kövér László, az Országgyűlés elnökének egymillió forintos különdíját és a kiskunfélegyházi Constantinum Intézmény csoportjainak 25-25 ezer forintos különdíját a Megbélyegzetten – 1968 című alkotás kapta. Rendezője: Varga Ágota, Szentendre.

A Petőfi Népe 50 ezer forint értékű különdíját a Csak ide című alkotás kapta. A filmet kolozsvári Miklós Mátyás Levente rendezte.

A Mediaworks Hungary Zrt. 100 ezer forintos különdíját a Kard és kalács – a Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon című alkotásnak ítélték oda, melynek rendezője Kovács László, Budapest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!