baja

2021.11.07. 09:17

Látássérülteknek készült mandala is helyet kapott Vass Zsuzsa kiállításán

A Bácskai Kultúrpalotában nyílt kiállítása Vass Zsuzsa fafaragó kézművesnek, aki ezúttal a mandaláit mutatta meg a közönségnek. A színes, elragadó mandalák között néhány famunka is helyet kapott.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Az alkotó szerint a mai rohanó világunkban, ha ránézünk egy mandalára, lelassul az idő, kikapcsolódunk, elmondása szerint a mandala-készítés, -rajzolás igazi relaxációs gyakorlat.

– A folyamatos koncentráció elengedhetetlen, hiszen egy-egy mintánál egy-két milliméternyi elcsúszás már ronthat az összképen. A mandala-készítés teljesen lelazít, elmerülök benne és csak arra figyelek, amit éppen készítek. Ezáltal feltöltődöm – mondta hírportálunknak Vass Zsuzsa fafaragó kézműves, mandala-készítő.

Mint elmondta, három éve festette meg az első mandaláját. A kézműves hölgy famunkáira jellemző, hogy meghagyja természetes mivoltukban a fát, natúr színeikben, nagyon ritkán színezi őket. Egy alkalommal a fára szeretett volna valami színes, vidám dolgot festeni, és így készült az első mandala, ami csak 10 centiméter átmérőjű volt, de utána már egy nagyobb alkotás következett.

Vass Zsuzsa fafaragó kézműves
Fotó: Márton Anna

– Mindig úgy éreztem, hogy valami ki akar törni belőlem. Még a famunkáim előtt. Az életemet végigkísérte valamilyen szinten a fa és a rajzolás. A gyerekeimnek én rajzoltam a posztereket. A védőnő mindig csodálta, mert a mesefigurákat is megfestettem. Amikor elkezdtem a fával foglalkozni, akkor úgy éreztem, hogy megvan az, amit szeretek csinálni. Az első mandala megfestése után tudtam, hogy ez a kettő együtt a tökéletesség – fogalmazott Vass Zsuzsa.

A tárlaton két tapintható mandala is helyet kapott, amit a kézműves azért készített, mert a környezetében többen is vannak, akik látássérültek, és nekik is szeretett volna kedvezni.

– Szerettem volna olyan mandalát készíteni, ami számukra is élvezhető. Ki tudják tapogatni a formákat, azt, ahogy körbe haladnak a motívumok – részletezte Vass Zsuzsa. A kiállítást követően szeretné az egyik tapintható mandalát jótékonysági célra felajánlani a látássérültek részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!