kultúra

2021.11.30. 17:25

Halason is hangversenyt ad a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának 2022-es Újévi nyitányát Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy fogja vezényelni a Zeneakadémia hangversenytermében. A szimfonikusok a Zeneakadémián szervezett újévi nyitányt követően két vidéki helyszínen, a Szegedi Nemzeti Színházban és Kiskunhalason adnak hangversenyt.

Pozsgai Ákos

A magyar zeneművészet kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester egy zongora mellett a Zeneakadémián 2016. november 9-én.

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kiskunhalasi szerepléséről szóló hírt Fülöp Róbert polgármester közösségi oldalán tudatta.

– Örömmel jelenthetem be, hogy a Filharmónia Magyarország Kft. közreműködésének köszönhetően a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara nemzetközi szinten is kimagasló egyéni eredményeket elérő szólistákkal kiegészülve, Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy vezényletével 2022. január 4-én, kedden este 6 órakor Kiskunhalason fog hangversenyt adni – közölte a városházi irodájából élőben közvetített bejelentkezésében a polgármester.

Két évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel a Magyar Televízió, a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek összefogásával indult együttműködés újévi nyitánya lesz a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának Zeneakadémia hangversenytermébe szervezett koncert.

– A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának 77 éves fennállása alatt számtalan bel- és külföldi hangversennyel, valamint szinte a teljes szimfonikus és oratorikus repertoár rádió-, TV és CD-felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében. A világ vezető kritikusai egybehangzóan méltatják kiegyenlített hangzását, hajlékonyságát, és azt a mecénási tevékenységet, melyet a magyar kortárs zene népszerűsítésével végez – emlékeztetett Fülöp Róbert, aki külön is kiemelte, hogy a kiskunhalasi Újévi hangversenyt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy fogja vezényelni, aki igazi szakmai tekintély, követendő példa a magyar zenészek nemzedékei számára és nem utolsó sorban emberként is hiteles, valamint, hogy idén ünnepelte 80. születésnapját.

– Megtiszteltetés számomra, hogy a 2022-es esztendőt elindító hangverseny karnagya lehetek, nagy örömmel várom

– nyilatkozta a korábban a közmédiának a Kossuth-díjas karmester, a 2022-es Újévi hangverseny kapcsán. A január elsejei Újévi nyitányt a tervek szerint a közmédia két csatornája, a Bartók Rádió és az M5 kulturális csatorna is közvetíteni fogja a Zeneakadémiáról. A Szegedi Nemzeti Színházban január 3-án, Kiskunhalason pedig január 4-én csendül majd fel az Újévi nyitány a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában.

Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester egy zongora mellett a Zeneakadémián 2016. november 9-én.
Fotó: Czimbal Gyula / MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!