galériával

2021.11.28. 19:55

Gálaműsort adott a negyvenöt éves Kecskemét Táncegyüttes

Szombat este egy óriási gálaműsor keretében ünnepelte meg fennállásának 45 éves évfordulóját a Kecskemét Táncegyüttes. A jubileumi műsorban nem csupán a jelenlegi, hanem a régi táncosok is részt vettek.

Morva Daniella

Fotó: Bús Csaba

A Kecskemét Táncegyüttes számára is éppúgy nehézségekkel teli volt az elmúlt időszak, mint bármelyikünknek. Jubileumi műsorukat sem mostanra tervezték, már kétszer voltak kénytelenek eltolni az időpontot. A járványhelyzet újabb hulláma és az emelkedő statisztika most sem kedvezett nekik, hiszen táncosaik közül többen lebetegedtek, karanténba kerültek.

Mint azonban azt Lukács László, az együttes művészeti vezetője elmondta, ezúttal úgy döntöttek, nem halasztják tovább az eseményt. Szombat este egy óriási, több mint három órás gálaműsor keretében ünnepelték meg a 45 éves Kecskemét Táncegyüttest.

– Hosszú ideje készültünk erre, szombaton már délután 1-től bent voltunk és próbáltunk a zenekarral és a táncosokkal, ellenőriztük a fényeket, a hangot, a színpadképet, a dramaturgiát, mindent – mondta Lukács László. Hozzátette: – A felkészülés nem volt egyszerű, hiszen az élet folyton tartogatott számunkra valamilyen meglepetést. Naponta jelezték a táncosaink, hogy karanténba kerültek, nem tudnak jönni, olyankor pedig át kellett alakítani az egész koreográfiát, hiszen kevesebben lettünk.

A több mint három órás műsort a korábbi jubileumi műsorok alapján tervezték elkészíteni, úgy, hogy az első félidőt a régi, a másodikat pedig az új műsorszámok töltsék ki, ezúttal azonban inkább mégis vegyítették ezeket. – A koncepció most az volt, hogy mindenki szerepeljen. Velünk voltak az együttes jelenlegi és korábbi táncosai is. A régiek közül többen vállalták, hogy visszatérnek és betanulnak egy koreográfiát.

Senkit nem szerettünk volna kihagyni, ezért lett ilyen hosszú a műsoridő, de nem bánjuk

– fejtette ki az együttes művészeti vezetője.

Mint elmondta, a vezetőség közösen állította össze a műsort. Lukács Lászlót elsősorban Böde István Gábor művészeti vezető helyettes, illetve mindkettejük párja segítette az előkészületekben, valamint a koreográfiák kitalálásában és megvalósításában, de kiemelte Márkli Zsuzsanna, Molnárné Rőfi Renáta és Molnár Máté oktatókat is.

A több mint három órás eseményen jelen volt és beszédet mondott dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, Barta Dóra és Bak Lajos, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatói, valamint a szakma képviseletében Szigetvári József, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége (CIOFF) alelnöke.

Azok számára, akik kíváncsiak a Kecskemét Táncegyüttes működésére és életére, egy jubileumi kiállítást is rendeztek be a Hírös Agóra Kulturális Központ aulájában, amely november 22-28. között megtekinthető.

– A kiállításból az emberek megtudhatják, kik vagyunk mi, hol jártunk eddig, milyen közösség is vagyunk pontosan. A 45 éves évforduló kapcsán megmutatjuk, milyen szerteágazó tevékenységet folytat az együttes, ezért láthatóak itt többek között a nyári táborozásaink, a táncpróbáink, az utazásaink, a vidéki fellépéseink, a szakmai versenyeink, a külföldi turnékon való szerepléseink, illetve hogy miként képviseljük Magyarországot külföldön, a különböző nemzetközi fesztiválokon, eseményeken – fejtette ki Lukács László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!