előadás

2021.11.18. 20:00

Félegyházáról indult dr. Vas Bence gitárművész

Dr. Vas Bence gitárművész, tanszékvezető egyetemi docens volt a vendége a Félegyházáról indultak beszélgetéssorozat legutóbbi állomásának. A könyvtári rendezvény három éve, dr. Tarjányi József kezdeményezésére indult el, és mára az intézmény legnépszerűbb eseménye. A félegyháziak ugyanis szeretettel és kíváncsian fogadják a városból elszármazott tehetségeket.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár azzal a céllal indította el a helytörténeti beszélgetéssorozatot, hogy hazahívja és bemutassa a tudomány és a művészet területén jelentős eredményt elért személyiségeket. A legutóbbi beszélgetésből kiderült, hogy dr. Vas Bence hosszú évek óta Pécsen él, de soha nem szakadt le szülővárosától. Rendszeresen látogatja Félegyházán élő szüleit és a barátait. Ma is félegyházinak érzi magát.

– Azok a filozófiák, amelyek engem meghatároznak, túlnyomó többsége Félegyházáról származik és elevenen él bennem – fogalmazott a gitárművész, akiről azt is megtudhatta a közönség, hogy ötödik generációs pedagóguscsaládból származik. Zenei tehetségét nagyszüleitől örökölte. Kezdetben hegedülni tanult, játszott csellón, zongorán és orgonán is, de a gitár áll hozzá a legközelebb. A zene mellett szenvedélyesen kötődik a képzőművészethez is.

Vas Bence
Fotó: Vajda Piroska

Gimnáziumi évei alatt rajztehetségére is felfigyeltek, ám Vas Bence számára természetes volt, hogy a zenei pályát választja. A tanítás és a koncertezés mellett zenepszichológiával is foglalkozik. Nevéhez kötődik az országban elsőként megjelent zenepszichológiai tankönyv is. Szívügyének tartja a hangszeres nevelést, az egyetemen saját zenetanárképzési modellt dolgoztak ki. Aggasztónak tartja, hogy a magyar felnőtt lakosság kevesebb mint egy százaléka hallgat komolyzenét. Meglátása szerint ennek főként az lehet az oka, hogy háttérbe szorult a gyerekek ének-zenei képzése, illetve a zeneiskolai oktatást sem tartja megfelelőnek. Azt vallja, hogyha a gyerekek örömüket lelik a zenélésben és éneklésben, akkor szívesen foglalkoznak vele, és később felnőttként zenekedvelő emberek lesznek.

– A zeneművészettel való foglalkozás azért fontos, mert olyan lelki erőt, kiegyensúlyozott lelki gazdagságot ad, ami ahhoz kell, hogy az élet viharaiban meg tudjunk állni – fogalmazott a gitárművész.

Pozsonyban szerzett doktori fokozatot

Vas Bence 1971-ben született Kiskunfélegyházán. 1998-ban szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, gitárművész, -tanár szakon. 2004-ben szerzett doktori fokozatot Pozsonyban. 2015-ben habilitált. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója, tanszékvezető egyetemi docense. Szak-, szakirány-, és szakképzettség-felelős. Koncertezik itthon és külföldön, hanglemezei jelentek meg, publikál, előadásokat tart. Művészeti vezetője a Pécsi Liszt Ferenc Hangversenyterem Kamarakoncert-sorozatának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!