kecskemét

2021.11.20. 07:00

Emlékkiállítás nyílik a Cifrapalotában

A fény vonzásában címmel nyílik meg szombaton Morelli Edit (1940–2020) Ferenczy Noémi-díjas zománcművész emlékkiállítása a kecskeméti Cifrapalotában.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Cifrapalota

Az emléktárlatot a Kecskeméti Katona József Múzeum rendezi a 80 éves korában, tavaly december 7-én elhunyt Morelli Edit Ferenczy Noémi-díjas zománcművész tiszteletére. Az életművét reprezentatívan bemutató alkotások a Cifrapalota I. emeleti termeiben, 2021.november 20. és 2022. február 27. között tekinthetők meg.

Az ünnepélyes megnyitó szombaton 15 órakor kezdődik. Megnyitja: ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, képzőművészeti osztályvezető, a Tűzzománcművészek Magyar Társasága elnöke, a kiállítás kurátora. A műsorban közreműködik Sík Dóra gordonkaművész.

Morelli Edit 1972-ben, Kátai Mihály személyes ösztönzésére, javaslatára kezdett el zománccal foglalkozni, mely műfajnak az elmúlt évtizedekben az egyik legnagyobb hatású hazai mesterévé vált. A mintegy 90 alkotást felvonultató tárlaton elsősorban ezt a fejlődési utat mutatják be korai, gyakran népművészeti ihletésű, dekoratív kompozícióitól kezdve, egészen a budafoki gyári szimpóziumok hatására még erőteljesebbé váló képzőművészeti gondolkodását érvényesítő kései korszakáig.

Fotó: Cifrapalota

A képeken Morelli Edit alkotásai láthatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!