kecskemét

2021.11.03. 19:55

Bemutatták Weninger Endre új, magyar miniszterelnökökről szóló könyvét

Weninger Endre legújabb könyvét, a Magyar miniszterelnököket a napokban mutatták be Kecskeméten, a Katona József Könyvtárban. A szerzővel való beszélgetés során sok érdekességet hallhatott a szépszámú közönség.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Weninger Erzsébet

Weninger Endre tavaly ősszel adta ki a Híres magyar nők című könyvét. Ennek folytatásaként született meg a Magyar miniszterelnökök. A Katona József Gimnázium nyugdíjas angol és történelem szakos tanára évek óta számos cikket publikált kiemelkedő történelmi személyiségekről a Montázsmagazinban. A történelem iránti elhivatottságának gyümölcse mindkét könyv. Ez a legújabb a már nem élő magyar miniszterelnököket mutatja be 150 évre visszatekintve.

A könyvtár nagytermében megrendezett könyvbemutatón Weninger Andrea, a szerző egyik leánya beszélgetett édesapjával, valamint Antalffy Yvette grafikussal, aki a könyvben szereplő digitális grafikákat készítette.

A beszélgetés során a szerző elmondta: történelem szakos tanárként szeretné, ha az olvasók megismernék történelmünk kiemelkedő személyiségeit.

Húsz miniszterelnököt választott ki a könyvhöz, akik 1848-1990 között töltötték be ezt a posztot, Gróf Batthyány Lajostól Antall Józsefig.

Weninger Endre mesélt a húsz személy kiválasztásáról is. Elsősorban a legismertebbeket szerette volna bemutatni. Azokat, akik helyt álltak nagyon nehéz helyzetben is, ezért példaképpé váltak. De negatív szereplői is vannak a könyvnek. Ők azok, akik a történelem viharos éveiben nem tudták megoldani az ország problémáit és megvédelmezni Magyarország érdekeit. Vagy azért, mert a tehetségük nem volt meg hozzá, vagy a külső körülmények gúzsba kötötték őket. Néhányukról pedig keveset tud az átlagember, róluk információval akart szolgálni.

Arra a kérésre, hogy emelje ki egy számára pozitív és egy negatív miniszterelnök nevét és szerepét, Weninger Endre pozitívként gróf Bethlen Istvánról beszélt, negatívként pedig gróf Károlyi Mihályt, „a XX. század legtehetségtelenebb, legkétbalkezesebb miniszterelnökét” említette. Hozzátette, aki elolvassa a könyvet, megérti, miért.

A kötetet Antalffy Yvette grafikus illusztrálta digitális grafikáival, készítésük folyamatába beavatta a közönséget.

Nagy megtiszteltetésként vette, hogy a szerző felkérte a magyar politikatörténet miniszterelnök-portréinak megrajzolására. Tavaly a Híres magyar nők esetében kicsit könnyebb helyzetben volt. Jobban bele tudtam képzelni magát a női szereplők élethelyzetébe. A magyar miniszterelnökök szigorú, eltökélt férfi-tekintetének megjelenítése feketén-fehéren egy egészen más nézőpontot igényelt részéről. Olvasva a róluk szóló fejezeteket rádöbbent, hogy ‘56-ban születettként milyen csökevényes és néhol hamis képet kapott iskoláiban ezekről az évekről. Rajzolás közben ő maga is szélesítette ismereteimet a korról, a miniszterelnökökről.

Fotó: Weninger Erzsébet

A könyvet Kozicz János történelem szakos tanár lektorálta nagy gonddal és odafigyeléssel. A rendezvényen nem tudott részt venni, de a könyvhöz írott ajánlásából Weninger Nóra, a szerző másik leánya részleteket olvasott fel.

A rendezvényt Gyöngyösi Szabó Katalin versmondása és Szabó Sándor tárogatóművész gyönyörű játéka színesítette.

Weninger Endre a végén elárulta, hogy még van a tarsolyában egy kötetre való anyag a magyar történelem híres hadvezéreiről, valamint felfedezőiről. Az új könyvet pedig minden korosztály számára ajánlja. Fiatalok és a felnőttek egyaránt találnak benne sok új információt, az eddig megszokottól eltérő látásmódot, értelmezési lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!