galériával

2021.11.26. 14:19

Megnyitották a nagy ukrajnai éhínségről szóló kiállítást Kecskeméten

„Ukrajna, 1932-1933. A Nagy Éhínség, mint genocídium” címmel nyílt kiállítás pénteken a Hírös Agórában, Kecskemét MJV Ukrán Települési Nemzetiségi Önkormányzata szervezésében.

Morva Daniella

Fotó: Bús Csaba

A Holodomorként emlegetett ukrajnai éhínségről szóló kiállításon az ukrán nép 1932-1933 közötti genocídiumáról szól, ahol Kecskemét MJV Ukrán Települési Nemzetiségi Önkormányzata felvonultatja az összes olyan információt, ami eddig el volt titkolva a Szovjetunió által.

– Próbáljuk megmutatni ezt a kecskemétieknek is, itt ugyanis erről eddig még soha nem volt szó – fogalmazott Horváth Dezső, az önkormányzat elnöke. – Mára Budapesten, Szegeden, és Magyarországon egyre több helyen jelen vagyunk; Kecskeméten két éve dolgozunk a nemzetiségi önkormányzatban. Még mindig sok minden el van takarva az ukrán nép történelméből, de mi próbáljuk megmutatni, mi rejlik a falak mögött.

Fotó: Bús Csaba

Ezen a napon az ország több pontján megemlékeznek az ukrán genocídiumról, így Budapesten, Szegeden, Nyíregyházán és Debrecenben is, saját kiállítással. A kecskeméti tárlat a korábban Budapesten, előtte pedig Amerikában kiállított képeket tartalmazza, a leírás épp ezért ukránul és angolul van. A magyar nyelvű kiállítás Budapesten tekinthető meg.

Mint Horváth Dezső elmondta, a koszorúzás és a megemlékezés országszerte szombaton lesz, a szegedi eseményhez a kecskeméti tagok is csatlakoznak.

A kiállítás Kecskeméten november 28-ig tekinthető meg a Hírös Agórában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!