galériával / videóval

2021.10.14. 19:55

Színházművészeti kiállítással jubilál a Kecskeméti Nemzeti

Rendhagyó színháztörténeti kiállítással készült a Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, amelyet október 14-én, a teátrum 125. születésnapján nyitottak meg. 

Bajáki Zsanett

Fotó: BUS CSABA

A kiállítást Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Nagy Viktor rendező, az MMA színházművészeti Tagozatának vezetője, valamint Cseke Péter direktor, az MMA rendes tagja nyitotta meg.

– Színházunk a Millennium idején épült, amikor hasonlóan a mostani korszakhoz, a nagy építkezések korát élte az ország – kezdte beszédét Cseke Péter, igazgató. – Talán a Milleniumhoz képest apró epizódnak tűnik ez a 125 év, emberi mércével mérve azonban hatalmas idő, generációk sora nőtt fel úgy, hogy Kecskeméten ez a ház adott otthont a nyelvnek, a magyarságot megőrző kultúrának, és a színművészet csodájának. Ma egy nagyszerű és dinamikusan fejlődő társulatnak, valamint a színházszerető közönségnek jelent találkozási pontot, akik együtt játszanak estéről estére. Célunk, hogy 125. évfordulón bebizonyítsuk, – ahogy eddig mindig –, hogy a patina nem jelent avittságot. A mögöttünk álló hagyomány érték, előttünk pedig kirobbanó tettvágy, megannyi lelkesedés és művészi ambíció áll – fogalmazott a színház vezetője.

Fotó: Bús Csaba

– Rendhagyó alkalmat ünneplünk ma mindannyian – köszöntötte a jelenlévőket Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester. – Azt gondolom, hogy színházunk egy óriási érték a város életében, és az idei év szlogenje találóan kifejezi; mindannyian szívünkbe zártuk ezt az intézményt, úgy is mint épület, és úgy is, mint kulturális értéket adó gyönyörű létesítmény. Biztos vagyok benne, hogy ez a 125 éves múlt sok mindenről mesélhetne, sok történetet és személyes emléket hordoz magában, elég például az első igazgatóra gondolunk, hiszen Kelemen László felejthetetlen értéket képvisel a magyar szníházörénet életében.

– Kecskemét Tanácsa I. Ferenc József és I. Erzsébet királynő trónralépésének 25. évfordulója alkalmából döntött úgy, hogy színházat építtet, nekünk pedig közös küldetésünk és felelősségünk, hogy ezt a 125 éves hagyományt ezen a színvonalon vigyük tovább

– fogalmazott Kecskemét polgármestere.

– Azt gondolom, hogy az elmúlt években minden, a színház fejlesztésére irányuló lépésünk gyümölcsözően zárult és a nemzeti cím elnyerésével vált a teátrum igazán méltóvá névadójához, Katona Józsefhez. De a történelem hordoz majd magában további lépéseket is, kitűzött célunk, hogy egy igazán átgondolt, a mai kornak megfelelő, színházközösségi teret fejlesszünk a megkezdett felújítás, bővítés során.

A páholysoron Gajdó Tamás „Jászai Mari, mint Gertrudis” című gyűjtése látható. Ennek apropója, hogy 1896. október 14-én a színház nyitóelőadása Katona József Bánk Bán című drámája volt, amelyben Gertrudis szerepét Jászai Mari játszotta.

A Millennium építészete a színházak esetében is meghatározó, ennek egyik ékes bizonyítéka a Katona József Színház épülete, amely a Fellner és Helmer tervezőiroda remeke. A kiállítást végigjárva bepillantást nyerhetünk ebbe a korszakba. A nézőtéri büfében ugyanis Ludmann Mihály kiállítási anyaga tekinthető meg Helmer és Fellner, a színházépítők címmel. A tárlat végigvezet bennünket a legendás tervezőpáros magyarországi munkásságán. Továbbá az érdeklődők részleteket láthatnak a Katona József Nemzeti Színház 125 éves történelméből is.

A kiállítás megálmodója dr. Fekete István, a Magyar Művészeti Akadémia Tagozati Titkárságának osztályvezetője. A kamarakiállítás egyes részei egy utazótárlat egységét is képezik, hiszen 2022 januárjától az ország több színházában is megtekinthetőek lesznek. Az utolsó állomás a 2022-ben 165. születésnapját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház lesz. A jubileumi kiállítás 2022. január 23-ig megtekinthető a nagyszínházi előadások alkalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!