kiskunmajsa

2021.10.04. 11:30

Pintér Csaba lélegzetelállító fotói egyre több elismerésben részesülnek

Pintér Csaba természet­fotóiból látható ­szabadtéri tárlat a majsai sétálóutcában. A Kiskunmajsán élő fotós múlt évben a Légivadász című képével Az év természetfotója díjat érdemelte ki a Lenergy – Az Év Természetfotósa 2020 pályázaton.

Tapodi Kálmán

Fotó: Pintér Csaba

„Fűre lépni szabad!” A felirat ugyan nem olvasható a Zárda és a Deák utcák közötti sétálóutcában, de aki közelebbről akarja megnézni Pintér Csaba felvételeit, az most büntetlenül megteheti. A rendhagyó tárlat még sokáig lesz ott látható, és a megnyitó idején elhangzó dicsérő szavak a „pillantásfogás” sikeréről szóltak. A kiállított képek arra is bizonyítékok, nem kell távoli vidékekre utazni ahhoz, hogy megcsodálhassuk a természet szépségeit, hiszen a felvételek zöme Bács-Kiskun megyében készült.

Pintér Csaba
Fotó: Tapodi Kálmán

– Külön öröm számomra, hogy Kiskunmajsa és környéke természeti értékeit is bemutathatom ezekkel a felvételekkel. Már amikor a kiállítást elkezdtük szervezni, akkor megfogalmazódott bennem, hogy lehetőség szerint olyan képek szerepeljenek a kiválasztottak között, amelyek a környéken vagy megyénkben készültek – mondta el Pintér Csaba, aki 2007-ben kezdett fotózni, de az első néhány év az útkeresésé volt.

– Sokáig csak embereket fotóztam, esküvőket, családi képeket, gyermekportrékat készítettem. Nagyon sokáig tartott ez a vonal, illetve még tart most is, mert nagyon szeretem csinálni – sorolta az alkotó, aki másfél évtizede dolgozik humán erőforrás szakterületen.

– Időközben erősödött az igényem, hogy szeretnék sokkal több időt tölteni a természetben. A természetjárás amúgy már része volt az életemnek, mert gyakran jártunk túrázni, sőt teljesítménytúrákon is indultam, de az, hogy mindezt összekössem a fotózással, akkoriban még nem merült fel. Két-három éve döntöttem el, hogy komolyabban is szeretnék foglalkozni a természetfotózással. Elvégeztem egy természetfotós tanfolyamot és onnantól gyakorlatilag ez egy örök szerelemmé vált. Egy olyan életformát jelent számomra, ami gyökeresen megváltoztatta a mindennapjaimat – mesélte a tárlatnyitón Pintér Csaba, aki arról is szólt, hogy a madarak vagy éppen az emlősök fotózásának is megvan a maga technikája.

Bőgő szarvasbika a Gemenci erdőben
Fotó: Pintér Csaba

– A madarak fotózása egy speciális dolog, hiszen nagyon érzékeny lények. Hajnalban, még napkelte előtt kell elfoglalni azt a helyet, amiről azt gondoljuk, hogy majd a madarak felkeresik. Azután vagy ott mozognak, vagy nem. Ez másképp nem működik, mert ha észrevettek, akkor nem fognak visszajönni. A szarvasok érzékenyek a szagokra is, így úgy kell becserkelni egy bikát, hogy a szélirányra is figyelni kell. Persze ott vannak a lepkék, rovarok, bogarak, amelyek olyan témák, amiket bárki megtalálhat a saját udvarában és lefotózhat. Mondhatnánk, hogy a makrófotózás a legegyszerűbb, de ahhoz, hogy igazán izgalmas kép készüljön, annak van nagy jelentősége, hogy milyen kompozíció készül – avatta be a közönséget néhány titokba Pintér Csaba, aki szerint egy természetfotósnak mindenre fel kell készülnie, és a türelem mellett szerencse is kell egy-egy jobb felvételhez.

– Igyekszem minél több tudást magamba szívni, ami a természetet illeti, és megismerni különleges helyeket, az élővilágot a lehető legrészletesebben. Idén elkészítettem Szank mellett a saját erdei itatómat, így a képeim egy részét már itt készítem, de igyekszem a természetfotózás minden területén fejlődni, a tájfotózástól a makróképek készítéséig. Szeretem a változatosságot és sok esetben szívesebben megyek terepre témát keresni – fogalmazott Pintér Csaba.

Pihenő gólyatöcsök Császártöltésen
Fotó: Pintér Csaba

Nemzetközi sikerek a pályázatokon

Pintér Csaba 2020-ban kezdte nívósabb természetfotó-­pályázatokon is megméretni magát. A nemzetközi Milvus Photocontest pályázat Vadon élő állatok kategóriában 2. helyezett lett. Múlt évben indult először a Lenergy – Az év természetfotósa pályázaton, ami Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező természetfotós-pályázata. A beérkezett 4200 pályaműből Pintér Csaba egyik fotóját választották 2020-ban az év természetfotójának Magyarországon. Tavaly a Varázslatos Magyarország pályázatán összetettben 10. helyet ért el, a Varázslatos Magyarország madarai kategóriában pedig 3. lett. 2021-ben a Bird Photographer of the Year (Az év madárfotósa 2021) pályázaton a döntőbe jutott egy fotója. A világméretű pályázaton 22 ezer fotóból választották ki a 200 döntős képet, amelyek benne lesznek az idei évi kiadványban.

Borítóképünkön Pintér Csaba egyik fotója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!