Kecskemét

2021.10.09. 15:29

Munkácsy-díjjal jutalmazták Pálfy Gusztáv ötvenéves alkotói munkáját

Pálfy Gusztáv kecskeméti szobrászművész több mint 50 éves kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként megkapta a Munkácsy-díjat. Ennek apropóján tekintettünk vissza a 79 éves alkotó termékeny évtizedeire. Munkásságából mindenképpen kiemelkednek a hetvenes években alkotott, környezetvédelmi témákat reprezentáló kisplasztikái, melyek már akkor felhívták a figyelmet a világunkat sújtó problémákra.

Sebestyén Hajnalka

Pálfy Gusztávnak Kecskeméten is számos alkalommal volt kiállítása

Fotó: Bús Csaba

Pálfy Gusztáv neve nemcsak a hírös városban, hanem országszerte jól ismert. Hazai és nemzetközi kiállítások sokasága, rangos díjak tucatja – köztük a Munkácsy-díj és a Magyar Arany Érdemkereszt is – fémjelzi kimagasló tehetségét. Az eltelt több mint ötven év alatt hatszáznál is több alkotást készített, melyek töredéke, de egyben a számára legkedvesebbek, legemlékezetesebbek a saját otthonában kialakított galérián kaptak helyet.

A művész életéről és munkásságáról:

Pálfy Gusztáv 1942-ben született Kiskunfélegyházán. Szülővárosához mind a mai napig ragaszkodik. A napokban nagy megtiszteltetés érte, hiszen egykori alma materében, a PG-ben a 150. évforduló alkalmából készült évkönyvben több oldalt is szenteltek munkássága bemutatására, valamint az iskolában vitrinben őrzik az ajándékba adott alkotását.

Tanulmányait 1959-től 1969-ig a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban folytatta, majd a Magyar Iparművészeti Főiskolán, végül a Képzőművészeti Főiskolán. Mesterei­nek Somogyi Józsefet és Barcsay Jenőt tartotta.

Pálfy Gusztáv szobrászművészként vált híressé, de azt talán kevesen tudják róla, hogy eredetileg keramikusnak készült. Az élet azonban úgy hozta, hogy a szobrászatban teljesedhetett ki, melynek utólag nagyon örült.

1970-ben költözött Kecskemétre, ahol az elsők között kapott a városvezetéstől művészlakást a belvárosban.

A mai napig ott lakik feleségével, Ágnessel, akivel 45 éve él boldogságban. Ágnes maga is elkötelezett a művészet iránt. Több műfajban alkotott, jelenleg a fotózás számára a nagy szerelem. Az évtizedek alatt számos közös tárlatuk volt.

Pálfy Gusztáv ígéretes művészi pályájáról elsőként adott hírt a Petőfi Népe a hatvanas évek végén. 1971-ben pedig U. Erdelyi Ibolya művészettörténész a következőket írta: „Ma még korai lenne jóslásokba bocsátkozni Pálfy Gusztáv jövőjét illetően, de ígéretes indulását további eredmények követhetik. Alkotói folyamatát a belőle kiinduló belső tartalmi mondanivaló határozza meg. Nem játszik öncélúan a formákkal, a kifejezést mindig a tartalomnak rendeli alá. Művészete egyértelműen emberközpontú.

Bár szobrai kis méretűek, de tartalmilag nagy jelentőségű problémákat hordoznak.

Művészete éppen ezért nagyon emberi és nagyon megnyerő.”

Ez mind a mai napig helytálló. Az évtizedek alatt a művész hű maradt korai ars poeticájához. Erről Wehner Tibor művészettörténész a következőket fogalmazta meg: „Egy összetört, zavaros világban, napjaink bonyolult, összetett művészeti-szobrászati jelenségkörében Pálfy Gusztáv a tradíciókhoz szorosan kötődő, cáfolhatatlan értékeket, a humánum és a szépség eszményeit élteti szobraival – és ez a mai világban már-már különös jelenségnek ítélhető.”

Sokat tartózkodik műteremben

Pálfy Gusztáv idős kora ellenére is, ha teheti, még mindig alkot a műtermében.

Kőszobrászként indult, de hamar rájött, a bronz több lehetőséget kínál a számára.

Sosem adta ki a kezéből a nyers öntvényeket, de a cizellálás az évtizedek alatt megviselte a kezeit, így ma már kisebb intenzitással alkot. Bár egész életében ezzel foglalkozott, számára megunhatatlan csoda mindenkor, miképp lesz a gondolatból – a tűzben megolvasztott fém felhasználásával – egy kézbe fogható, szívhez szóló műalkotás.

Pálfy Gusztávnak Kecskeméten is számos alkalommal volt kiállítása
Fotó: Bús Csaba

Minden kisplasztikája monumentálisnak hat. Sokszor elmondta az évek alatt azt is, a kisplasztika volt az egyetlen műfaj, ahol igazán szabadnak érezhette magát. Számos emlékművet, domborművet, mellszobrot készített, de számára mindig a kisplasztika volt a legkedvesebb. Kis mérete, kézbefoghatósága teszi lehetővé, hogy olyan bensőségesen szóljon, amire a nagy­szobrászat nem képes, megjeleníti az élet intim pillanatait, elgondolkodtató, néha humoros, máskor groteszk megnyilvánulásait.

Pályafutásából kiemelkedik a környezetvédelem iránti elkötelezettsége, mely már a hetvenes években megmutatkozott alkotásaiban, holott akkor még erről nem is volt szó a társadalom szintjén. Sokszor vallotta: nem maradhat néma még akkor sem, ha szava csak kevesekhez jut el. Szobrászként azt tartotta legfontosabb céljának, hogy a természet védelmének fontosságára felhívja a figyelmet. Megnyugvást jelentett neki, ha legalább „kibeszélhette” a lelkét feszítő problémákat és aggodalmakat az alkotásaiban.

Köztereken is vannak alkotásai

Kecskemét közterein is láthatók alkotásai. Kada Elek egykori polgármesterről készített bronz mellszobra 2014 óta a főtéren, a II. Rákóczi Ferenc bronz domborműve pedig 2017-től a Rákóczi úton tekinthető meg. Pálfy Gusztáv jövőre tölti be 80. életévét. Tíz évvel ezelőtt, a 70. születésnapjára egy különleges könyvet írt saját életéről, alkotásairól, mely tökéletesen bemutatja az évtizedek alatt formálódó, kiteljesedő munkásságát. A könyvet érdemes bármikor fellapozni, hiszen egy rendkívül tehetséges művész nem mindennapi munkássága tárul elénk belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!