bemutató

2021.10.29. 20:01

Magyar miniszterelnökökről írt könyvet a kecskeméti szerző

Magyar miniszterelnökök címmel megjelent Weninger Endre új könyve, melynek bemutatóját szombaton 16 órakor tartják a Bács-Kiskun Megyei Katona József Megyei Könyvtárban.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Weninger Endre

A Kecskeméten élő Weninger Endréről egy évvel ezelőtt írtunk, amikor is bemutatta a Híres magyar nők című könyvét. A Katona József Gimnázium nyugdíjas angol és történelem szakos tanára évek óta számos cikket publikált kiemelkedő történelmi személyiségekről a Montázsmagazinban. A történelem iránti elhivatottságának gyümölcse a most megjelent könyv is, melyben már nem élő magyar miniszterelnököket mutat be 150 évre visszanyúlóan.

A szerző a következő gondolatokat osztotta meg az új könyvéről. – Miniszterelnökeink közül húszat választottam ki. A szelekcióban az vezérelt, hogy vagy nagy és pozitív hatást gyakoroltak hazánk fejlődésére, vagy olyan korszakban voltak kormányfők, amikor országunk válságos, olykor tragikus helyzetbe került. Vannak közöttük történelmünk kifejezetten negatív szereplői is. Nem akartam írni jelenleg is élő személyekről, így a sorozatot Antal Józseffel lezártam. Véleményem sok esetben természetesen szubjektív, lehet vele vitatkozni, egyet nem érteni, de a tényekhez mindvégig ragaszkodtam.

Remélem, hogy könyvemmel hozzájárulhatok történelmünk jobb megismeréséhez és népszerűsítéséhez

– fogalmazott Weninger Endre.

Fotó: Weninger Endre

A könyvet Kozicz János lektorálta, aki a következő ajánlást írta: „E hiánypótló munka segít eligazodnunk a korai magyar polgári demokratikus parlamentarizmus, majd az azt váltó diktatúrák korszakainak sokszereplős történetében. A kötet 150 év 20 magyar miniszterelnök életrajzán keresztül gyakorlatilag teljes képet nyújt a politikai elit erkölcsi színvonaláról, szakmai felkészültségéről, döntéseik hosszan ható következményeiről. Újdonságként hat, hogy politizálásuk bemutatása mellett kitér jellemükre, válságos helyzetekben mutatott morális tartásukra. Tömören rövid, de tartalmilag teljes életrajzaival egységes képet nyújt. Az így elkészült válogatást hasznosan forgathatja a politikatörténet iránt érdeklődő nagyközönség és az érettségire vagy egyetemi vizsgáira készülő diákság is.” .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!