Duna Fotóklub Egyesület

2021.10.10. 18:21

Erdélyi emberek mindennapjait fotózták a bajai művészek

A bajai Duna Fotóklub Egyesület tagjai hét napot töltöttek a Hargitán, Énlaka és Siklód települések közelében, ahol lencsevégre kapták a helyi falusi családok, emberek mindennapjait.

Márton Anna

Fotó: Duna Fotóklub Egyesület

Tizenhat bajai fotós és tíz hozzátartozó a Magyar Művészeti Akadémia és Nemzeti Együttműködési Alap támogatása által utazhatott Erdély­be, hogy megörökítsék a helyiek életét. Horosnyi Sándor, a Duna Fotóklub Egyesület elnöke lapunknak beszámolt arról, hogy a siklódi emberek vendégszeretete, egyszerűsége, tisztasága mély benyomást tett a fotósokra, néha még a fényképezőgép kattintásáról is elfeledkeztek, annyira belemerültek a csodákba.

– Néhány évtizeddel visszaforgattuk kicsit a történelem kerekét. A nagymamáink, dédmamáink koráig sétáltunk vissza Siklód, Küsmöd, Énlaka poros utcáin, ahol a csend, a nyugalom, a béke megdermedt a házak között. A harang kondulása, a tehenek kolompjai olykor megtörték a csendet a sóvidék ezen magaslatán, de az csak színesítette a csodás mezei virágoktól illatozó tájat. A siklódi emberek vendégszeretete, egyszerűsége, tisztasága, közvetlensége szinte el is feledtette velünk, kik is vagyunk, honnan jöttünk.

Eggyé váltunk a környezettel, a falu múltba veszett világával, az igazi megfogható értékekkel.

– fogalmazott Horosnyi Sándor.

Mint mondta, olykor még a fényképezők kattintásáról is elfeledkeztek, úgy belemerültek a csodába, amely áthatotta mindannyiuk lelkét abban a hét napban, mely ajándékként megadatott számukra. Hét nap alatt megismerték az igazi élet ízét, illatát.

Ligeti László Vidám élet című képe is látható lesz a tárlaton
Fotó: Duna Fotóklub Egyesület

– Megpróbáltuk megörökíteni a látványt, az életérzést, és magunkba szippantani egy eltűnőben lévő korszak utolsó pillanatait. Óriási boldogság számunkra, hogy bejárhattuk Székelyföld értékteremtő, hagyományőrző, lelki feltöltődést biztosító térségeit, megadva nekünk a lehetőséget, hogy elvigyük, átadjuk, megismertessük ennek képi világát az ez iránt érdeklődő, kíváncsi közönséggel – zárta gondolatait Horosnyi Sándor.

Az Erdélyben készült képek egy részét már az október 8-án nyíló tárlaton is megtekintheti a közönség a Bácskai Kultúrpalotában, továbbá november 25-én a Borbás Mihály Látogatóközpont és Csillagleső Planetáriumban egy részletes bemutatót is láthatnak az érdeklődők a kint készült képekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!