kultúra

2021.10.24. 19:04

Arany minősítést kapott a kiskőrösi szlovák táncegyüttes

A minősítő seregszemlén mindhárom zsűritag kiemelte a kiskőrösiek igényes és szép színpadi megjelenését.

Barta Zsolt

A kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttes arany minősítést kapott Szarvason

Forrás: Beküldött fotó

A kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttes arany minősítést kapott a Szarvason megrendezett Vo víre tanca – Táncforgatag elnevezésű Magyarországi Szlovák Hagyományőrző Csoportok és Néptáncegyüttesek Országos Minősítő Seregszemléjén, amelyet a hétvégén rendeztek meg.

A nemrégiben Nemzetiségünkért díjjal kitüntetett együttes kiskőrösi táncokat mutatott be „Ahogy nagyanyáinktól hallottuk” címmel. A koreográfiát Kővágó Zsolt művészeti vezető készítette, a zenei kíséretet a Kóborzengő Zenekar biztosította Erdélyi Molnár Klára vezetésével, a viseletekben dr. Filus Erika néprajzkutató volt a csoport segítségére.

A Szivárvány Szlovák Táncegyüttes munkáját Kővágó Zsolt művészeti vezető irányítja 2019 januárjától. A kalocsai néptáncpedagógus isaszegiként már ismerte a hazai szlovák táncokat. Amikor felkérték a felnőttcsoport szakmai irányítására, akkor felmerült annak az igénye, hogy felelevenítsék a helyi, de mára lassan a feledés homályába merülő kőrösi néptáncokat.

A dalok egy része fennmaradt, a viseletek túlélték az elmúlt évszázadot. A táncmozdulatokat kellett rekonstruálni

– mondta Kővágó Zsolt.

A hétvégi fellépésen a 22 táncos kiegészült a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör három tagjával, valamint az egyik táncospár 10 hónapos kislányával, aki nem először vett részt a Szivárvány műsorában. A zsűri három tagja: dr. Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete igazgatója, Vlastimil Fabisik koreográfus és Lévai Péter, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc tanszékének adjunktusa.

Mindhárman kiemelték az igényes, szép színpadi megjelenést, és biztatták az együttest, hogy a későbbiekben is emeljék be táncaikba a helyi szokásokat, hagyományokat. A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete 2009-ben rendezte meg első alkalommal a Vo víre tanca – Táncforgatag Magyarországi Szlovák Hagyományőrző Csoportok és Táncegyüttesek Országos Minősítő Seregszemléjét.

A kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttes arany minősítést kapott Szarvason
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!