kultúra

2021.10.12. 18:08

A kecskeméti ötvenhatról írt regényét dedikálja Benczúr Csaba

A napokban jelent meg a kecskeméti Benczúr Csaba Hírös ötvenhat című dokumentumregénye, melyet az író – hivatását tekintve ügyész – október 14-én délután dedikál.

Hraskó István

Benczúr Csaba ügyész, aki 56 kecskeméti eseményeiről írt dokumentumregényt.

Fotó: Bús Csaba

 

Benczúr Csabának a Hírös ötvenhat már a hetedik kötete
Fotó: Bús Csaba

Benczúr Csabának a Hírös ötvenhat már a hetedik kötete. Ő írta meg a kecskeméti zsidók gettósításának és deportálásának történetét dokumentumregény formájában (ez 2013-ban jelent meg), a témáról aztán több rendhagyó történelem órát tartott a kecskeméti középiskolákban.

Legújabb műve pedig az 1956-os forradalom hírös városi eseményeit dolgozza fel, és ehhez ugyancsak a dokumentumregény műfaját választotta. Az emlékezetes, felemelő és tragikus napok forgatagát láthatjuk az ávós, a fogoly, a katona, a forradalmár, az ügyész és a kamaszok szemszögéből, szinte testközelből, miközben a közel négyszáz lábjegyzettel ellátott, komoly kutatómunkával megírt mű a valós tényekre, adatokra, nevekre, és történésekre épül.

Benczúr Csaba a Hírös ötvenhatot október 14-én, csütörtökön 16.30-tól dedikálja a Líra Könyv- és Zeneszalonban (Hornyik János körút 2.). A házigazda Borzák Tibor, a könyv szerkesztője és kiadója lesz.

Az íróval október 23-a alkalmából portálunk nagyinterjúval fog jelentkezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!