elismerés

2021.10.09. 13:55

A „Családbarát intézmény” címet viselheti a nagykőrösi múzeum

Családbarát Múzeum elismerő címet ítélt oda a Nagykőrösi Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjteménynek a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a napokban. A címet három évig viselheti az intézmény, és a feltételek fennállása esetén ezt meghosszabbítja a szakmai zsűri.

Horváth Péter

Juhász Nándor múzeumigazgató örömmel számolt be az elismerésről

Fotó: Bús Csaba ./PN-archív

A szakmai díjat dr. Körtvélyesi Attila, Nagykőrös alpolgármestere és Juhász Nándor igazgató vették át a Gödöllői Királyi Kastélyban dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkártól és dr. Cseri Miklóstól, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatójától. Családbarát lehet az a múzeum, ami a kiíró szigorú, 32 pontból álló kritériumrendszeréből legalább 25-öt teljesít.

– Hosszú út után jutott el idáig a múzeum. Magyarország Kormányának köszönhetően egy nagy beruházás keretében megújult az intézmény a korábbi években, és már akkor az volt a tervünk, hogy megújulva teljesen a családok felé nyissunk. Az elmúlt két évben azon dolgoztunk, hogy érdemesek legyünk az elismerésre, mert ez azt jelenti, hogy a szolgáltatásaink jelentős része családokra szabott – mondta Juhász Nándor igazgató.

A családbaráttá váláshoz többek között hozzájárult, hogy a mellékhelyiségek olyan kialakításúak, hogy a gyermekek által is használhatók, de kismamaszobát is létrehoztak a múzeum épületében.

Az óvodásoktól a középiskolásokig változatos és sokrétű múzeumpedagógiai foglalkozások várják a fiatalokat, és a munkatársak korhű ruhákban tartanak tárlatvezetést. Nagy újítás az országban egyedülálló Hagyományőrző Játékbirodalom, ami már két éve működik a múzeum udvarában és nagyon népszerű a családok körében.

Juhász Nándor múzeumigazgató örömmel számolt be az elismerésről
Fotó: Bús Csaba ./PN-archív

Az intézmény vezetése együttműködési megállapodást kötött a Nagycsaládosok Egyesületével, és kidolgozták a családbarát szolgáltatási stratégiát. Az egyébként Városmarketing Gyémánt Díjjal is elismert Nagykőrösi Turisztika Pont szolgáltatásait is a családok igényeit szem előtt tartva állították össze, és azóta látogatók ezrei fordultak meg a városban, ezen az online felületen választva ki programjaikat. Az intézmény három évig viselheti az elnyert címet, de ez a feltételek fennállása esetén meghosszabbodik.

– Fontos pozitív visszaigazolás részünkre a nem nagykőrösi szakmai szereplőktől, hogy jó úton járunk. A megkezdett úton szeretnénk tovább haladni és a távlati terveink is ez irányba mutatnak. Az intézmény folyamatos fejlődésének meghatározó pillére, hogy Nagykőrös Város Önkormányzata elkötelezett a kultúra támogatása iránt. Hiszem, hogy egy múzeum feladata a családok minden generációját kiszolgálni, minél több szolgáltatást és élményt nyújtani, így lehet egyre több látogatót vonzani és a helyi értékeket átadni számukra – mondta Juhász Nándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!