kecskemét / solt

2021.09.07. 16:58

Virtuális tárlat: a régi fotók egy ezerarcú világba kalauzolnak

Új virtuális tárlatot állított össze a Kecskeméti Katona József Múzeum. Az érdeklődők Toronyi János solti fényképész hagyatékából láthatnak különleges válogatást.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Katona József Múzeum

Tükröt tart az emlékezet – ezzel a címmel nyílt meg legújabb virtuális fotókiállítása a Kecskeméti Katona József Múzeumnak. Az intézmény történeti gyűjteményét gazdagítják Toronyi János (1924-1998) solti fényképész fotónegatívjai és papírképei, a több mint 30 ezer darabos gyűjtemény a hagyatékából került a múzeumba.

Fotó: Katona József Múzeum

E hatalmas anyag jelentős részét a fényképész hivatás mindennapos gyakorlatához tartozó műtermi fotózás során készült portrék teszik ki. Ám Toronyi János élete során nem csak műteremben dolgozott, foglalkoztatta a riportfotózás is, valamint a táj és az ember kapcsolata is. A tárlat riportfotókon, fotóművészeti alkotásokon és portréfotókon keresztül mutatja be a fényképész munkásságát, mely eddig kevéssé volt ismert a szélesebb közönség számára. Ezerarcú, lebilincselő és elgondolkodtató világba érkezik, aki megtekinti a fotókat.

A kiállítás szövegét írta és szerkesztette: Bezsenyi Ádám és Hajagos Csaba, informatikai–technikai munkatársuk volt Hajagos-Szabó Mariann.

A virtuális kiállítás elérhető a múzeum honlapján keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!