kiállítás / galériával

2021.09.14. 17:25

Tündérek és manók lakják a híres halasi épületeket Hambalkó Magdolna makettjében

Már látogatható Hambalkó Magdolna aranykoszorús babakészítő mester Halasi mesevilág című kiállítása a kiskunhalasi református templom melletti közösségi házban.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

Az országosan is elismert művész – saját bevallása szerint – élete eddigi legnagyobb munkájára vállalkozott. Egy különleges Halas makett a kiállítás központi anyaga, amely közel két méter széles és közel három méter magas. Az alkotásban körülbelül 40 helyi épület (például templomok, iskolák) és sok szobor miniatűr változata látható.

A város kicsinyített mása nem csupán a település mostani képét ábrázolja, megtalálhatók rajta az 1945 előtti, mára már elbontott épületek is. Hambalkó Magdolna a helyszíni bejárás során készített fényképei mellett a Kiskunhalas anno című kötetsorozat és az interneten fellelhető régi képeslapok segítségével elevenítette meg alkotásában a város épületeit, szobrait.

Köztük több olyan épülettel, szoborral, amire a ma élő halasiak közül is csak alig néhányan emlékeznek.

Ilyen például a maketten helyet kapó Flóra szobor, ami valaha a mai strand bejárata előtt állt, és pontosan úgy nézett ki, mint a balatonfüredi ugyanilyen névre keresztelt alkotás. A makett Sóstót ábrázoló részén pedig helyet kapott egy szálloda, egy porcelán kádas fürdő, valamint tánctermek is – amik mára egytől egyig eltűntek a városképből.

Hambalkó Magdolna kétezer munkaóra alatt készítette el a Halas makettet
Fotó: Pozsgai Ákos

Az épületek méretarányosak, de a művész korábbi munkáihoz hasonlóan ebbe is teret engedett a képzeletének, hisz fantázialények (tündérek és manók) lakják a várost. A 2000 munkaóra, vagyis több mint egy év alatt elkészült alkotás régi terve volt Hambalkó Magdolnának, a koronavírus-járvány miatti lezárások pedig lehetőséget adtak neki arra, hogy időt nem sajnálva munkához lásson.

A Halasi mesevilág című kiállítás hétköznap délelőttönként és délutánonként, valamint vasárnap délután tekinthető meg a református templom melletti közösségi házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!