kultúra

2021.09.01. 11:01

Magda Dávid újra Kecskeméten orgonál

Szeptember 3-án, pénteken 19 órakor Magda Dávid orgonaművész ad koncertet a kecskeméti Nagytemplomban. Az orgonakoncerten Bach-tól az előadóművész saját darabjáig több stílus is felcsendül, a közkedvelt improvizációkkal.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Magda Dávid

Magda Dávid nemzetközileg is elismert orgonaművész nem ismeretlen a kecskemétiek előtt, hiszen egykoron a Kodály iskolában tanult, és számos alkalommal adott már koncertet a városban.

A most pénteki orgonakoncert egy hét koncertből álló turné ötödik állomása.

A koncerten Bach-tól az előadóművész saját darabjáig több stílus is felcsendül majd. Magda Dávid népszerű koncertjeit a közönségbarát műsorválasztás és a műsor interaktivitása, művek bemutatása mellett az improvizációi határozzák meg. Elmesélte: a koncertjein mindig nagy sikert aratnak, nagyon szereti meglepni közönségét egy-egy improvizációval, mely mindig bensőséges hangulattal tölti be a teret.

Magda Dávid a felcsendülő művekből szívesen adott ízelítőt.

– Az első mű – Otto Olsson – egy kiemelkedő svéd zeneszerző, orgonaművész alkotása, mely egyik kedvenc darabom. A hangulata friss és felemelő, magasztos és egyben romantikusan simulékony. A második két mű – Bach és Magda – egy korálelőjáték pár, melynek a saját részét tavasszal komponáltam. A bach-i tisztaság és polifónia hasonlóan észlelhető a saját kompozíciómon is, mely igen virtuóz és hasonlóan mutatja be a korál dallamot.

– A műsor közepén Liszt Ferenc első legendáját hallgathatja meg a közönség, mely átiratként nagyon magas szinten megállja a helyét a hangszerek királynőjének ámulatba ejtő hangján. A következőkben szintén két korál hangzik majd el, ahogy az a Liszt mű előtt is, Bach és Magda mű párhuzama színesíti majd a koncertet. Ezt követi egy improvizáció, majd pedig César Franck, francia romantikus szerző egyik legszebb műve az a-moll Korál csendül fel – részletezte az orgonaművész saját estjének programját.

Fotó: Magda Dávid

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!