zene

2021.09.04. 11:25

Kecskeméten koncertezik szeptemberben a TanBorEn Trió

Szeptember 10-én, pénteken újabb koncertet ad Kecskeméten a TanBorEn Trió, a Kamara Virtuózok tehetségkutató győztese. Ennek kapcsán beszélgettünk a zenekar egyik tagjával, a kecskeméti születésű Tóth Leventével.

Sebestyén Hajnalka

A TanBorEn Trió újra játszik Kecskeméten – bal oldalon Tóth Levente

Forrás: Beküldött fotó

Volt némi pozitívuma a koronavírus-járvány okozta korlátozásoknak a triótok életében?

– Igyekeztünk a leghasznosabban kihasználni az időt. Mivel a koncertélet megbénult, más vizekre kellett eveznünk, ezért döntöttünk az online versenyzés mellett. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen több nemzetközi versenyen értünk el kiváló sikereket. Az utóbbi hónapokban jártunk – virtuálisan – Szlovéniában, Luganóban, Bécsben és Torontóban. Az első három helyről sikerült első helyezést elhozni a triónknak, de a kanadai verseny is szépen zárult, hiszen ott a második helyet ítélte oda a zsűri.

– Zenei téren történt változás?

– Bővítjük a repertoárunkat, egyre több zenei műfajba kóstolunk bele, és a visszajelzések alapján nem hiába, ugyanis a közönség tetszését elnyerték ezen új törekvéseink. Legutóbb a „Klassz a pARTon” fesztivál keretein belül léptünk színpadra Balatonkenesén, ahol egy telt házas, remek közönséget és hangulatot adó közeg várt minket. Nagyon jóleső érzés volt újra ilyen atmoszférát teremteni, és látni a közönség lelkesedését. A fő célunk azonban továbbra is az, hogy az ütőhangszerek ismeretlenül csodálatos és sokszínű világát ismertté és keresetté tegyük a közönség számára.

– A koncertek, versenyzés mellett még mindhárman tanultok?

– Igen, az egyetemi képzésünk utolsó évét kezdjük meg szeptembertől, az év végén remélhetőleg második, mesterképzéses diplománkat vehetjük majd át. Nagy örömünkre, egyik tagunkat, Kerek Csombort időközben egy sikeres próbajátékot követően felvették a Magyar Állami Operaház Zenekarába ütőhangszeres művésznek. Én személy szerint az online versenyzés és a tudományos kutatómunka mellett tettem le a voksom.

– Ha jól tudom, egyéniben is remekeltél több versenyen.

– Valóban. Bejutottam Euró­pa egyik legrangosabb, a német Bamberg városában megrendezett marimba­verseny döntőjébe, ahol 6. helyezett lettem, melynek rendkívül örültem, hiszen álmomban nem gondoltam, hogy eljuthatok odáig. Ezenkívül a már említett luganói versenyen egyéni kategóriában is indultam, ahol abszolút első helyezéssel jutalmazott a zsűri. A legfrissebb versenyeredményemet Kanadából hoztam el, ahol a 21st Century Talents Music Competition ütőhangszeres kategóriájában első helyezést értem el, és meghívást kaptam Ottawába, a győztesek koncertjére, októberben. Remélem, sikerül kiutaznom.

– Mit takar a tudományos törekvésed?

– A rangos XXXV. Országos Tudományos Diák Konferencián mutattam be egy dolgozatomat, melynek címe: Az ütőhangszeres ragtime fejlődése George Hamilton Green Log Cabin Blues című műve alapján. Ezt a pályamunkát a zsűri 3. helyezéssel díjazta.

A TanBorEn Trió újra játszik Kecskeméten – bal oldalon Tóth Levente
Fotó: Beküldött fotó

– Ismét felléptek a hírös városban. Mesélj kérlek a koncertről!

– Szeptember 10-én, pénteken, 19 órakor kezdődik a Hírös Agórában. A koncertet Túri-Nagy János barátommal szerettük volna megvalósítani, eredetileg idén áprilisban, mint a TanBorEn Trió kétéves születésnapi hangversenye, illetve János közkedvelt, évek óta megtartott Újévi koncertjének pótlásaként, de a koronavírus sajnos elsöpörte ezt. A koncert struktúráját már előre kigondoltuk: egy olyan koncertet szerettünk volna, mely sokszínű, egyedi, de közben mégis nagy sikerű lehet, vagyis jelentős létszámú közönséget vonz be. Ehhez a kiindulási alaphoz válogattuk össze a fellépőket.

– Kiket láthat-hallhat a közönség?

– Abban biztosak voltunk, hogy a számos hangszeres produkció mellé remekül illene egy énekes blokk is, így esett a választás Miklósa Erikára, akivel nagyon jó kapcsolatot tudtunk kialakítani a Kamara Virtuózok 2019-es évadában. Őt kíséri majd zongorán Túri-Nagy János. Emellett fontos hangsúlyt helyezünk az ütőhangszerek világára, illetve a kamaramuzsikálás szépségére. Itt jövünk mi, a TanBorEn Trió a képbe. Nem utolsósorban Palotás Gábor egykori tanárom, a kecskeméti Kodály iskola ütőhangszeres művésztanára is fellép, akinek nagyon sokat köszönhetek. Ő adta meg számomra az alapokat, melynek köszönhetően egyetemi képzésre kerülhettem dr. habil. Szabó István és Szalai Tamás osztályába, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára. A koncert különösen érdekes részlete lesz, hogy Hodován Milán zeneszerző barátom egy újabb kvartettet komponált a TanBorEn Trió, illetve szintén a Virtuózok műsorban megismert klarinétművész és jóbarátunk, Lugosi Dániel Ali számára. Ez a mű ősbemutatóként hangzik majd el, úgyhogy mindenképpen megéri meghallgatni – kíváncsian várjuk, hogy a közönség miként reagál rá. Egy biztos: ezzel a darabbal még izgalmasabbá tesszük a koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!