galériával

2021.09.04. 13:00

Húsz magángyűjtemény alkotásaiból áll össze a halasi tárlat

A nagybányai művésztelep létrehozásának 125. évfordulója alkalmából Nagybányai remekművek magángyűjteményekből címmel nyílt kiállítás a halasi Thorma múzeumban. A tárlaton húsz magángyűjteményből ötvenhat festmény szerepel negyvenegy alkotótól.

Tapodi Kálmán

A festészet néma költészet: a költészet beszélő festészet – idézte Szimónidész ókori görög költőt Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár a Nagybányai remekművek magángyűjteményekből című kiállítás megnyitóján tegnap a Thorma János Múzeumban. Fekete Péter beszédében hangsúlyozta: a modern magyar festészetet alapjaiban meghatározta a nagybányai festőtelep. Az államtitkár szólt arról is, hogy az ott alkotó művészek vagy remekművek megismeréséhez hiánypótlóan fontos lépéseket tettek Halason, ahol négy éve, a Thorma múzeum bővítése során két új kiállítótér létesült: a Bay Gyűjtemény – Nagybányai művészet és a Thorma Galéria – Thorma János festészete.

A mostani remekművek tárlat mellett megnyílt a Paál Albert és Thorma János kamarakiállítás is.

– Különös fontosságot az ad ennek a két tárlatnak, hogy ezekkel valósult meg Magyarországon az egyetlen nagybányai festészetet bemutató állandó kiállítás – emelte ki Fekete Péter. Hozzátette: igazán különleges és megismételhetetlen a mostani tárlat, mert az ott kiállított művek nagyon ritkán láthatóak, együtt talán még soha nem szerepeltek.

A Thorma Galériában jelenleg 45 műve látható a halasi születésű Thorma Jánosnak, közülük 14 a múzeum tulajdona. A gyűjtemény most egy új darabbal gyarapodott, mert Ulbrichtné dr. Varga Szimonetta a múzeumnak ajándékozta a Talpra magyar! című festmény vázlatát, amit Szakál Aurél igazgató vett át.

A nagybányai művésztelep öt évtizedes működésének mindhárom szakaszából N. Kovács Zita művészettörténész válogatta ki az alkotásokat. A művésztelepet a millennium évében, 1896-ban alapította Hollósy Simon és Ferenczy Károly, Iványi Grünwald Béla, Réti István és Thorma János. Az alkotótelep 1902-től szabadiskolaként is működött – Trianon után nehezebb körülmények között –, egészen a második világháború végéig.

Kiskunhalason két hétig ingyen látogatható a különleges tárlat

A Thorma Galéria – Thorma János festészete és a Bay Gyűjtemény – Nagybányai művészet állandó kiállítások mintegy száz nagybányai képével együtt december 5-ig több mint százötven – a nagybányai művésztelep tevékenységével kapcsolatba hozható – festmény látható a kiskunhalasi múzeumban. A különleges tárlatot szeptember 4–18. között ingyenesen látogathatja a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!